Informace č.: 49 – 2023 ( návrh zákona č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv)

15. 6. 2023

Vážení přátelé,

posíláme Vám k připomínkám návrh zákona, kterým se mění zákon č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv ve znění pozdějších předpisů a další související zákony.

Předložený návrh si klade za cíl zřídit národní lidskoprávní instituci a institut ochránce práv dětí na půdorysu současné Kanceláře Veřejného ochránce práv. V obou případech půjde o nezávislou instituci, což bude v českém právním prostředí zajištěno jejím oddělením od moci výkonné a jejího vlivu a její odpovědností Poslanecké sněmovně, která má rovněž volit její nositele.

Veřejný ochránce práv se ve své původní ombudsmanské působnosti zabývá ochranou základních práv (resp. veřejných subjektivních práv) před nezákonným počínáním orgánů státní správy, a to především na základě individuální stížnosti dotčeného jednotlivce. Přestože se v tomto činnost veřejného ochránce práv již činností lidskoprávní instituce v lecčems podobá, nejedná se o činnost, kterou by veřejný ochránce práv roli lidskoprávní instituce již bezezbytku naplňoval. Zákon na první místo jako primární účel nestaví ochranu základních práv, ale ochranu veřejných subjektivních práv. Zákon veřejnému ochránci práv totiž doposud neukládá, aby „systematicky sledoval a hodnotil naplňování základních práv“ v oblasti státní správy, byť se fakticky ochraně mnohých základních práv a svobod věnuje ve svých zjištěních především na podané podněty.

Veřejnému ochránci práv je kromě původní ombudsmanské působnosti spočívající v ochraně proti špatné správě již nyní svěřeno několik agend lidskoprávní povahy:

  1. systematické návštěvy zařízení prováděné za účelem preventivní ochrany před špatným zacházením,
  2. prosazování práva na rovné zacházení,
  3. sledování vyhošťování,
  4. sledování naplňování práv osob se zdravotním postižením a
  5. prosazování práv migrujících občanů EU a jejich rodinných příslušníků.

 

Vaše připomínky prosím pošlete na adresu v.krasa@nrzp.cz nejpozději do čtvrtka 29. června 2023.

Přeji Vám všechno dobré.

S pozdravem

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Návrh zákona č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv

Stáhnout

Platné znění zákona č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv s vyznačenými změnami

Stáhnout

Důvodová zpráva

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit