Informace č.: 65 – 2020 (Návrh zákona o elektronickém zdravotnictví)

20. 8. 2020

Vážení přátelé,

v odkaze pod textem vám posíláme k připomínkám návrh zákona o elektronickém zdravotnictví.

Navrhovaná úprava usiluje o systémové ucelení a právní zakotvení nových technologií v oblasti elektronizace v resortu zdravotnictví, neboť stávající právní úprava je roztříštěná a existují pouze některé prvky zavádějící elektronizaci ve zdravotnictví.

Tento stav je zcela nevyhovující, neboť roztříštěná podoba dílčích právních úprav znemožňuje efektivní řízení systémů elektronického zdravotnictví.

Návrh obsahuje zejména základní infrastrukturu elektronizace zdravotnictví, právně definované role a odpovědnosti subjektů v systému elektronického zdravotnictví a definice s tím souvisejících pojmů, standardů komunikace, pravidel sdílení či předávání zdravotnické dokumentace.

Návrh si dále klade za cíl umožnit systémové zavedení moderních a společných pravidel ochrany osobních údajů a požadavků kybernetické bezpečnosti, což lze označit za principiální nedostatek řešitelný pouze ucelenou právní úpravou elektronizace zdravotnictví jako celku. Návrh zákona zajistí potřebný soulad s naplněním požadavků podle právních předpisů a zákonů z oblasti ochrany osobních údajů a kybernetické bezpečnosti ať již na národní úrovni nebo na úrovni EU.

Rozvoj elektronizace zdravotnictví by tak v konečném důsledku měl být přínosem pro pacienty a vést k zvýšení kvality i bezpečnosti poskytovaných zdravotních služeb.

Vaše připomínky zasílejte do pátku 4. 9. 2020, a to na email v.krasa@nrzp.cz.

Přeji Vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Návrh zákona o elektronickém zdravotnictví

Stáhnout

Důvodová zpráva k zákonu o elektronickém zdravotnictví

Stáhnout

RIA k zákonu o elektronickém zdravotnictví

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit