Informace č.: 30 – 2014 (zahraniční dovolená – žádost o spolupráci)

25. 4. 2014

Vážení přátelé,

blíží se čas dovolených a v této souvislosti bychom Vás rádi požádali o spolupráci při zlepšování podmínek zahraniční rekreace pro osoby se zdravotním postižením. Dlouhodobě spolupracujeme s cestovní kanceláří Vítkovice Tours, která pro letošní rok připravila nabídku Jadran bez bariér. Je to katalog přístupných destinací pro osoby se zdravotním postižením. Katalog vám posílám jako přílohu a můžete si podle něj objednat dovolenou. Při jednání s cestovní kanceláří jsme však zjistili, že anotace jednotlivých pobytových nabídek není dostatečně vypovídající tak, aby lidé s těžkým zdravotním postižením měli dostatek informací, jaké podmínky je vlastně v místě rekreace čekají. Z tohoto důvodu jsme se domluvili s cestovní kanceláří, že bychom na příští rok společně připravili nabídkový katalog, který by byl opravdu zaměřen na osoby se zdravotním postižením. Katalog by obsahoval informace, které jsou pro osoby s těžkým zdravotním postižením důležité, z hlediska jejich bezproblémového pobytu. Proto vás chci požádat o spolupráci. Pokud budete cestovat po Chorvatském pobřeží a využívat tamní hotelové služby, byli bychom velmi rádi, kdybyste nás informovali o tamním bezbariérovém prostředí. Velmi bychom přivítali především informace o tom, jaké byly vstupy do hotelu, na pláž, zda pláž obsahuje výtah do moře, jaká je přístupnost do bazénu, zda vstup do bazénu je umožněn například výtahem, plošinou nebo jiným zařízením a velmi důležité by byly pro nás informace o šířce vstupních dveří do pokojů, vstupních dveří na sociální zařízení, na balkóny či terasy. Byli bychom také rádi, kdybyste nám například změřili výšku WC toalety, zda toaleta obsahuje madla a v jaké výšce, zda pokoj obsahuje sprchu či vanu. Bylo by také dobré, kdybyste nám sdělili, co Vám zásadně nevyhovovalo z hlediska přístupnosti v dané lokalitě či ve vašem hotelu. Velmi bychom, uvítali fotografie přístupu na pláž, výtahu do moře a vybavení pokojů. Především u lidí, kteří používají elektrický vozík, je také důležitá velikost pokojů. Tady nám stačí například fotografie, aby z ní bylo patrné, zda vozíčkář může se volně pohybovat po pokoji.

 

Vážení přátelé, uvědomuji si, že po vás chci i na dovolené trochu práce. Není to však samoúčelné a pomůžete tím dalším lidem, kteří by chtěli jet na dovolenou k Jadranu. Naším cílem je připravit katalog, který by skutečně ukazoval míru přístupnosti jednotlivých lokalit a odstranil obavy některých lidí s těžkým zdravotním postižením před cestou na zahraniční rekreaci.

 

Vážení přátelé, pořád tvrdíme, že lidé se zdravotním postižením jsou největšími odborníky na vlastní postižení a na bezbariérovém prostředí. Dnes můžeme sami sobě pomoci tím, že si sdělíme vzájemně tyto informace, které budou sloužit i ostatním. Vím, že čas dovolených je ještě trochu vzdálen, ale byl bych rád, kdybyste při svých cestách pamatovali i na druhé a během léta posílali na moji adresu v.krasa@nrzp.cz informace, jak bariérová či bezbariérová byla prostředí, která jste navštívili. Během léta se Vás pokusíme ještě s touto iniciativou oslovit a požádat vás opět o spolupráci. Již dnes Vám přeji šťastnou cestu, nezapomenutelně zážitky, ale také připomenutí si, že nejsme na světě sami, a že každý může udělat něco pro ty druhé.

 

Přeji Vám všechno dobré

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit