Informace č.: 28 – 2014 (Monitorovací výbor Úmluvy OSN)

24. 4. 2014

Vážení přátelé, 

v úterý 22. 4. 2014 se uskutečnilo jednání pracovní skupiny ve věci přípravy Monitorovacího výboru k plnění Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením. Jednání se mimo zástupkyně ombudsmana, Úřadu vlády a MPSV ČR účastnili také představitelé některých organizací OZP. V příloze Vám posílám materiál, který zpracoval Úřad ombudsmana, a ve kterém navrhuje rozšíření působnosti veřejného ochránce práv v rámci monitoringu Úmluvy OSN. 

Po návštěvě NRZP ČR a sekretariátu VVZPO u paní A. Šabatové došlo k výraznému urychlení přípravy Monitorovacího výboru. Z úterního jednání vyplynula však řada otazníků ve věci zřízení Monitorovacího výboru. Úřad ombudsmana předpokládá, že by navýšil počet svých pracovníků o 15, což je poměrně vysoký nárůst rozpočtu Úřadu a nejsme si jisti, zda je to reálné. Určité pochyby k návrhu vyjádřilo MPSV ČR, neboť gestorem za ČR je MPSV ČR a s ministerstvem nebyl návrh, který byl předložen na jednání, předem konzultován. NRZP ČR projednalo postup ve věci zřízení Monitorovacího výboru na jednání předsednictva NRZP ČR v dubnu letošního roku. Shodli jsme se na tom, že je nezbytné zajistit, aby pod úřadem ombudsmana fungoval přímo Monitorovací výbor a nikoliv poradní orgán a dále, že členy tohoto Monitorovacího výboru za osoby se zdravotním postižením musí generovat samy osoby se zdravotním postižením a nabídnout je ombudsmanovi ke jmenování členů Výboru. 

Do 9. 5. 2014 je možné poslat připomínky k návrhu, který Vám v příloze posílám. Pokud byste měli nějaké podněty, budu rád, když mi je napíšete na moji adresu v.krasa@nrzp.cz, a to do pátku 2. 5. 2014. Chceme připravit ucelený návrh, tak aby zákon přímo určoval vznik Monitorovacího výboru a v základních rysech charakterizoval jeho činnost. 

Přeji Vám všechno dobré. 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR


Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit