• Úvodní stránka
  • Aktuality
  • Informace č.: 12 – 2024 (Prohlášení Předsednictva Národní rady osob se zdravotním postižením ČR k návrhu MPSV ČR na zvýšení částek příspěvků na péči)

Informace č.: 12 – 2024 (Prohlášení Předsednictva Národní rady osob se zdravotním postižením ČR k návrhu MPSV ČR na zvýšení částek příspěvků na péči)

12. 2. 2024

Vážení přátelé,

předsednictvo NRZP ČR dnes projednalo koaliční návrh na zvýšení příspěvků na péči v jednotlivých stupních míry závislosti a přijalo prohlášení předsednictva NRZP ČR k návrhu MPSVČR na zvýšení příspěvku na péči. Prohlášení předsednictva najdete v odkaze pod textem.

Předložený návrh neodpovídá částkám zvýšení příspěvků na péči, který byl součástí vládního návrhu novely zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, který MPSV ČR dalo do vnějšího připomínkového řízení dne 22. 12. 2023. Připomínkové řízení bylo ukončeno 5. ledna letošního roku. Dosud nejsou známy informace, jak byly připomínky vypořádány. Předsednictvo navíc upozornilo, že pan ministr M. Jurečka na tiskové konferenci děkoval pečujícím v domácím prostředí, a zdůraznil, že stát tak ušetří, neboť péče v sociálních zařízeních je mnohem nákladnější.

V reálném životě je většinou pečující osobou žena (matka postiženého dítěte, dcera nemohoucích seniorů atd.) a ta proto nechodí do práce, nemá žádné příjmy. Do 1. ledna 2024 mohli pečující manželé uplatnit daňovou slevu ve výši 24 840 Kč ročně, tedy 2 070 měsíčně. Rodinám, které pečují o postiženého ve III. stupni závislosti tedy vláda zvýší příspěvek na péči o 2 000, ale odebere daňovou slevu 2 070 měsíčně, čímž si taková rodina pohorší měsíčně o 70 Kč. Rodinám, které pečují o postižené v nižších stupních, reálně nepřidají, jen uberou, a ani rodiny pečující o postižené ve IV. stupni nezískají slibované navýšení 7 800, ale reálně jen 5 730 Kč. Navíc daňovou slevu odeberou už od ledna, ale příspěvky navýší až od července 2024.

Předsednictvo NRZP ČR důrazně požaduje, aby politická reprezentace zahájila seriózní jednání o úpravě zvýšení příspěvků na péči ve II. a I. stupni. Není možné, aby statisícům lidí byla nepřístupná nezbytná pomoc, bez které se neobejdou.

Vážení přátelé, budeme dál o této věci jednat a samozřejmě, že vás budeme informovat.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Prohlášení předsednictva NRZP ČR

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit