Informace č.: 67 – 2023 (Zrušení slevy na poplatníka ohrožuje tisíce pečujících rodin)

21. 8. 2023

Vážení přátelé,

v těchto dnech se intenzivně jedná o tzv. balíčku zákonů, které mají reagovat na současnou hospodářskou situaci v ČR. Jedná se v zásadě o restriktivní opatření. Jedním z těchto opatření je omezení slevy na dani na manželku/manžela, což se především dotkne osob, které jsou držiteli průkazu ZTP/P a pečujících osob, které pečují o rodinné příslušníky a z toho důvodu nemají vlastní příjmy.

NRZP ČR s tímto návrhem zásadně nesouhlasí a řekli jsme to již v připomínkovém řízení a na našem nesouhlasu se nic nezměnilo. Rozhodli jsme se usilovat maximálně o změnu názorů jak vlády, tak poslanců. Proto jsme minulý týden odeslali pozměňovací návrh předsedovi vlády panu Petru Fialovi, dalším ministrům a členům Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny, který se bude návrhem zákona zabývat 30. srpna 2023. V odkaze pod textem vám posíláme dopis předsedovi vlády a vlastní pozměňovací návrh.

Vážení přátelé, pokud nám chcete pomoci v našem úsilí, byli bychom velmi rádi, abyste napsali předsedovi vlády, ministrům, poslancům Výboru pro sociální politiku, že podporujete náš návrh a žádáte je o jeho podporu. Emailové adresy najdete jednak na webu vlády, ministerstev a Poslanecké sněmovny. Není to nijak složité.

Vážení přátelé, věřím, že nakonec s naším návrhem uspějeme, protože, pokud by byla sleva na dani zrušena, tak by to významně poškodilo pečující rodiny, ale i rodiny, kde žije osoba s průkazem ZTP/P, což často znamená také, že nemá vlastní výdělečnou činnost. Ostatně náš pozměňovací návrh na to pamatuje s tím, že pokud by tyto osoby měly vlastní příjem nad 68 000,- korun ročně, tak sleva by se neuplatnila.

Přeji vám hezký zbytek léta a věřím, že si vzájemně pomůžeme, protože uvedený návrh se týká desetitisíců rodin.

S pozdravem

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Dopis předsedovi vlády

Stáhnout

Pozměňovací návrh

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit