Informace č.: 33 – 2023 (NRZP ČR dál bojuje za bezbariérové pobočky České pošty)

14. 4. 2023

Vážení přátelé,

NRZP ČR se snaží dále ovlivnit rušení poboček České pošty, zvláště těch, které jsou bezbariérové.

Jak jsme již uvedli, napsali jsme ministru vnitra panu Vítu Rakušanovi a na vědomí generálnímu řediteli České pošty panu Miroslavu Štěpánovi. Od pana ministra jsme nedostali dosud žádnou reakci. Generálního ředitele České pošty jsme oslovili ještě zvláštním dopisem, kde jsme jej požádali o schůzku k řešení problému. Z Generálního ředitelství České pošty jsme obdrželi odpověď na náš dopis, který Vám přikládáme v odkaze pod textem.

Odpověď Generálního ředitelství vůbec nereaguje na naši žádost o schůzku. Česká pošta trvá na rušení vybraných poboček. Pro lidi se zdravotním postižením je zcela nepřijatelná pasáž odpovědi, ve které se uvádí: „Pošty, které nedisponují bezbariérovým přístupem, jsou vybaveny signálním zařízením k přivolání obsluhy“. Je nepřijatelné a nedůstojné, aby zákazník byl obsluhován venku na ulici. Je to zcela proti duchu Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením, kterou Česká republika ratifikovala v roce 2009 a od té doby bylo nepochybně dost času zpřístupnit jednotlivá pracoviště České pošty. Česká pošta u vědomí toho, že na řadě poboček nesplňuje parametry přístupnosti ještě celou situaci zhoršuje tím, že v některých městech ruší přístupné pobočky a ponechává ty nepřístupné.

Předsednictvo NRZP ČR bude o této věci ještě jednat, jak dál postupovat. Zatím máme dvě pozitivní reakce, a to v Plzni a Českých Budějovicích, kde snad došlo k zachování bezbariérových poboček.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

odpověď generálního ředitele České pošty

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit