Informace č.: 31 – 2013

2. 4. 2013

Vážení přátelé, 

pravděpodobně jste zaregistrovali prohlášení předsedy vlády P. Nečase, které pronesl ve čtvrtek 28. března 2013 o dalším osudu Karet sociálních systémů. Jednoznačně uvedl, že tzv. sKarty by měly být co nejdříve zrušeny. Věřme, že pan premiér svůj záměr dotáhne až do konce, i když situace není tak zcela jasná. Proti zrušení sKaret se postavil místopředseda vlády M. Kalousek a tak je zřejmé, že vše se bude rozhodovat až na jednání vlády. Paní ministryně L. Müllerová totiž předá do vlády svůj původní návrh, aby sKarty byly povinné jako identifikátory. Svědčí o tom také vypořádání připomínek k návrhu novely zákona č. 73/2011 Sb., o Úřadu práce, kde se navrhuje, aby sKarty byly jako povinné identifikátory, které bude vydávat Česká spořitelna. Nikomu dnes již není zřejmé, proč mají být vydávány sKarty jako identifikátory, když obsahují méně údajů než občanský průkaz, a bez něho jsou nepoužitelné. Přesto TOP09 pořád trvá na jejich existenci. 

V příloze Vám posílám tabulku o vypořádání připomínek k výše uvedenému návrhu zákona. Z tabulky je zřejmé, že drtivá většina připomínkových míst vůbec nechápe účelnost sKaret a má zásadní připomínky, které nebyly vypořádány. To znamená, že návrh zákona půjde na jednání vlády s velkým množstvím rozporů. Je to zcela nestandardní věc a je také zřejmé, že s tímto návrhem nemůže paní ministryně uspět. 

Prosím Vás, abyste i nadále psali poslancům Poslanecké sněmovny, aby v I. čtení podpořili návrh paní poslankyně K. Klasnové, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, tisk 893. Je to velmi důležité. 

Přeji Vám všechno dobré.

Václav Krása

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit