Informace č.: 58 – 2023 (Jednání o konsolidačním balíčku)

24. 7. 2023

Vážení přátelé,

v minulém týdnu se uskutečnilo v Poslanecké sněmovně první čtení k návrhu zákona o konsolidaci veřejných rozpočtů, tzv. balíček. Zákon je zaměřen na úspory ve veřejných rozpočtech a v řadě případů se také dotýká osob se zdravotním postižením. V balíčku je, z pohledu pečujících rodin, zásadní změna, která se dotkne většiny pečujících osob. Vláda navrhuje omezení slevy na dani na manželku/manžela, kterou by nově bylo možné uplatnit pouze při péči o dítě do 3 let věku. Jako hlavní argument pro stanovisko vlády je, že stávající nastavení výjimky odrazuje poplatníky od vstupu na trh práce a započetí významnější výdělečné činnosti.

NRZP ČR již v připomínkovém řízení uplatnila připomínku s tím, že s uvedeným návrhem zásadně nesouhlasíme. Navrhované znění předmětného paragrafu o slevě na poplatníka výrazně ekonomicky znevýhodní rodiny, kde jedním z členů je osoba s těžkým zdravotním postižením a jeden z manželů je pečující osobou a nemají žádný nebo minimální příjem. Náš návrh, aby sleva na poplatníka se vztahovala i na osoby, kterým je přiznán průkaz ZTP/P a tento poplatník nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 68 000,- korun, nebyl v připomínkovém řízení akceptován. Obdobně jsme neuspěli s návrhem, aby sleva na dani byla uplatněna na poplatníka, který je osobou pečující o osobu blízkou, která nemá vlastní příjem, přesahující částku 68 000,- korun ročně. V této věci jsme jednali s vedením MPSV ČR a zatím máme velmi předběžný příslib, že tato otázka se bude nějakým způsobem, na úrovni vlády, ještě projednávat a možná dojde k nějakému řešení. Současně jednáme s dalšími politickými subjekty a snažíme se, aby v rámci druhého čtení zákona o konsolidaci veřejných rozpočtů, byly podány pozměňovací návrhy, které by tuto problematiku řešily.

Vážení přátelé, všem nám pomůže, když během letních měsíců budete apelovat na svoje poslankyně a poslance, aby nám v této věci pomohli. Koncem měsíce srpna se uskuteční jednání Výboru pro sociální politiku, kde by měly být pozměňovací návrhy již vzneseny. Začátkem měsíce září bude druhé čtení zákona a poté by měl být zákon schválen.

Přeji vám pěkné letní dny a vše dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit