Informace č.: 79 – 2020 (Ochranné pomůcky pro zdravotně postižené)

8. 10. 2020

Vážení přátelé,

dnes se uskutečnila online konference s MPSV ČR za účasti paní ministryně Jany Maláčové k situaci v sociálních službách vzhledem k vývoji koronavirové epidemie.

V této souvislosti jsem vznesl dotaz, jak je to s distribucí ochranných pomůcek pro osoby se III. stupněm invalidního důchodu a u dětí, kterým byl přiznán průkaz ZTP nebo ZTP/P. Paní ministryně uvedla, že materiál o distribuci ochranných pomůcek napadl Úřad pro ochranu osobních údajů, vláda tudíž návrh Nařízení na poskytnutí ochranných pomůcek zatím nemohla schválit, dokud tato věc nebude vyřízena s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Připadá mi to celé absurdní. Lidé potřebují ochranné pomůcky a Úřad pro ochranu osobních údajů podle mého názoru tuto situaci docela zbytečně komplikuje.

Dalším tématem byla novela zákona o sociálních službách. Paní ministryně Jana Maláčová uvedla, že vláda by měla v říjnu novelu zákona schválit a po té by měla být novela předána k projednání do Poslanecké sněmovny. Paní ministryně uvedla, že by chtěla rychlejší projednávání tohoto zákona.

Vážení přátelé, na tomto odkaze vám posíláme tiskovou zprávu a studii, která vzešla z výzkumu mezi členskými organizacemi NRZP a organizacemi poskytujícími sociální službu lidem se zdravotním postižením, které byly uvedeny v registru MPSV.

https://www.in-ius.cz/aktuality/ochrana-osob-se-zdravotnim-postizenim-neni-dostatecna.html

Měli bychom dostat ještě podrobnější údaje, které vám po té rozešleme.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit