• Úvodní stránka
  • Aktuality
  • Informace č.: 37 – 2020 (Návrh zákona o některých úpravách v oblasti zaměstnanosti a novela zákona o zaměstnanosti)

Informace č.: 37 – 2020 (Návrh zákona o některých úpravách v oblasti zaměstnanosti a novela zákona o zaměstnanosti)

3. 4. 2020

Vážení přátelé,

Vláda schválila návrh zákona o některých úpravách v oblasti zaměstnanosti v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020 a o změně zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Změna se týká, mimo jiné, také § 78a, který stanoví podmínky přiznávání příspěvku pro zaměstnavatele zaměstnávající více než 50 % zaměstnanců se zdravotním postižením.

Potřeba přijmout změny zákona o zaměstnanosti týkající se komunikace fyzických osob s Úřadem práce České republiky (dále také „Úřad práce ČR“) při zprostředkování zaměstnání a plnění povinností ze strany uchazečů o zaměstnání. Tyto změny již byly projednávány s příslušnými subjekty v rámci dříve připravované novely zákona o zaměstnanosti. Jedná se o způsob podání žádosti o zprostředkování zaměstnání, úpravu pojmu bydliště a oznamovací povinnost uchazeče o zaměstnání týkající se potvrzení o dočasné neschopnosti plnit jeho povinnosti z důvodu nemoci nebo úrazu nebo vyšetření/ošetření ve zdravotnickém zařízení.

Ze shora uvedených důvodů týkajících se nouzového stavu a s ním spojeného uložení omezeného provozu orgánům veřejné moci a správním orgánům je nutno přistoupit ke změně podmínek pro poskytování příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném trhu práce a příspěvků v rámci cíleného programu k řešení zaměstnanosti podle § 120 zákona o zaměstnanosti. Konkrétně se jedná o prokazování splnění podmínky bezdlužnosti, tedy že zaměstnavatel nemá v evidenci daní zachyceny daňové nedoplatky vedené finančním nebo celním úřadem, nedoplatek na pojistném a na penále na veřejné zdravotní pojištění nebo na pojistném a na penále na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Dále se v době nouzového stavu navrhuje v rámci poskytování příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném trhu práce pro účely stanovení jeho výše započítat také náhradu mzdy nebo platu poskytnuté zaměstnanci při překážkách v práci na straně zaměstnavatele.

Vážení přátelé, v odkaze pod textem vám posíláme návrh zákona i s přílohami.

Pokud byste měli zásadní připomínky, tak nám je dejte co nejdříve vědět, a to na adresu v.krasa@nrzp.cz. Prosíme nedávejte připomínky typu, že se má zvýšit příspěvek a podobně, protože takové návrhy nebudou vládní většinou akceptovatelné.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása

předseda NRZP ČR

Platné znění zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

Stáhnout

Návrh zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit