TZ – NRZP ČR dětem úplňku a jejich rodinám pomůže

28. 6. 2017

TISKOVÁ ZPRÁVA

NRZP Dětem úplňku a jejich rodinám pomůže

V sídle Národní rady osob se zdravotním postižením v Praze 7 Holešovicích se dnes dopoledne setkali předseda NRZP ČR Václav Krása s Petrem Třešňákem, novinářem, propagátorem projektu Děti úplňku a hlavně tátou 11tileté dcery Dorotky postižené těžkou formou autismu. 

Setkání inicioval Václav Krása, aby s Petrem Třešňákem společně hledali cestu, jak ulehčit podobně postiženým dětem a jejich rodinám, které jsou díky nedostatečné pomoci od státu prakticky vyloučené z běžného života. 

Podle Petra Třešňáka jejich rodině a podobně postiženým u nás chybí pomoc už od rané péče, kdy se rodina musí po zjištění této těžké diagnózy se situací vyrovnat, naučit se s ní žít a neztrácet naději, že se podaří jejich těžce postiženým, nevyléčitelným dětem do budoucna najít a zajistit pokud možno bezpečný a snad i spokojený život. S tím souvisí i spolehlivá asistence v rodinách, možnost nejrůznějších odlehčovacích služeb provázaných do budoucna i s pobytovými atd. Jak to např. podle zkušeností Petra Třešňáka funguje v Holandsku. A také to všechno finančně zvládnout.

Václav Krása z dokumentu vysílaného Českou televizí o Dětech úplňku a také z dnešního rozhovoru s Petrem Třešňákem tuto výjimečnou situaci pochopil a hned nabídl pomoc a nastínil možnosti budoucího řešení. 

Pokusí se v následujících dnech a týdnech společně vytvořit a realizovat pilotní projekt nového komunitního centra financovaného z fondů Evropské unie. To by pak pomáhalo rodinám, tak jak by bylo potřebné s péčí o jejich těžce autisticky postižené děti. Pro spolupráci osloví i další organizace a iniciativy, které pomáhají lidem s postižením autistického spektra. 

Společným cílem je zajistit potřebné služby tak, aby se rodina úplně nerozdělila, ale mohla dál fungovat a spokojeně žít.

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit