Zdravá společnost stojí na pochopení a toleranci – Alena Ježková

23. 5. 2017

pdp_jezkova_alena

Inkluzi, nejen školskou, ale i tu v nejširším slova smyslu podporuji, protože je obohacující pro všechny děti. A nakonec i pro dospělé, protože zdravá společnost stojí na vnímání různorodosti, pochopení a toleranci,“ říká Alena Ježková, spisovatelka, novinářka a konzultantka v oblasti public relations.

„Mám hodně zkušeností s besedami na školách, a můžu říct, že bezkonkurenčně nejlepší děti jsou v jednotřídkách. Jednotřídky vedené dobrým učitelem jsou komunitou, kde se s růzností počítá, kde jinakost je vnímána jako dar, který může inspirovat a obohatit ostatní. Tady jsou mladší děti motivované příklady těch starších, starší nebo nadanější přirozeně pomáhají mladším – vždyť jsou jeden tým!“ říká řadou cen ověnčená autorka knih zaměřených na popularizaci historie pro děti i dospělé. A právě její knižní tvorba pro děti, kterým čtivou formou předkládá především témata z české historie od příběhů významných osobností českých dějin, přes adaptace mýtů, legend a pověstí, po příběhy s tématikou historické Prahy, Alenu Ježkovou pravidelně přivádí na besedy do škol a nejrůznějších třídních kolektivů.

„Podobnou atmosféru vnímám i v církevních školách, které kladou velký důraz na ohleduplné a citlivé chování mezi spolužáky. Školní třída přece není jen nějaká administrativní buňka.  Je to kolektiv, který má svou vlastní strukturu a dynamiku, kde se dítě kromě psaní a čtení učí taky vztahům, což je pro život mnohem důležitější, než perfektní zvládnutí učiva“, dodává Alena Ježková, která je v neposlední řadě také ambasadorkou charitativního projektu „Čtení pomáhá“, v rámci nějž dětští čtenáři každý rok rozdělí 10 milionů korun na dobročinné účely.

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit