Informace č.: 40 – 2016 (Vývoj sociálních výdajů MPSV v roce 2015)

3. 5. 2016

Vážení přátelé,

v příloze Vám posílám tiskovou zprávu Ministerstva práce a sociálních věcí, ve které jsou uvedeny souhrnně výdaje na sociální systém v ČR za rok 2015. Myslím, že to jsou údaje velmi zajímavé a důležité pro Vaši orientaci v celém systému sociálního zabezpečení. Zajímavé jsou údaje, především o dávkách pro osoby se zdravotním postižením. Tisková zpráva potvrzuje již původní informaci, kterou máme, že v loňském roce bylo vydáno na příspěvek na zvláštní pomůcku pouze necelých 800 miliónů, což je více jak 50%ní pokles proti letům před reformou bývalého ministra Jaromíra Drábka. Zároveň se také ukazuje, že výdaje na příspěvek na péči nerostou tak dramaticky, jak nám bylo sdělováno při jednáních o zvýšení příspěvku na péči v loňském roce. Meziroční nárůst o 800 miliónů vlastně kopíruje pouze nárůst počtu příjemců příspěvku na péči, který se zvýšil za uplynulý rok přibližně o pět tisíc osob. 

Považuji za cenné mít k dispozici takto souhrnné základní informace o výdajích státu na sociální zabezpečení a věřím, že i pro Vás to jsou informace cenné při argumentaci v rámci dalších jednání. 

Přeji Vám všechno dobré. 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit