Informace č.: 36 – 2016 (Usnesení Republikového výboru NRZP ČR)

21. 4. 2016

Vážení přátelé,

 

dnešního dne se uskutečnilo jednání Republikového výboru NRZP ČR. Republikový výbor mimo jiné projednal přípravu tzv. velké novely zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Republikový výbor konstatoval, že záměry MPSV ČR se zásadním způsobem liší od představ NRZP ČR, jak by měl být nově upraven zákon o sociálních službách. Očekávali jsme, že novela změní způsob posuzování míry závislosti, posílí neformální péči a zlepší zabezpečení pečujících osob. Místo toho MPSV ČR v novele navrhuje větší administrativu, ale především zcela mění poslání zákona o sociálních službách. Součástí zákona by měli být i záležitosti, které se týkají rodinného práva jako je například drogová závislost u dětí, rozpad rodiny, nepřizpůsobivá mládež a podobně. Toto jsou věci, které dnes řeší na obcích odbory sociální péče o děti a nechápeme jak mohou být zahrnovány tyto služby do zákona o sociálních službách. Připravovaná novela zákona o sociálních službách směšuje sociální práci a sociální služby. Velkou obavu v nás vzbuzuje i návrh, aby u osobní asistence došlo k významnému navýšení finančních prostředků, ale s tím, že příjemcem peněz by nebyl klient, ale poskytovatel osobní asistence. Bylo by to popření základní myšlenky zákona o sociálních službách, že klient rozhoduje od jakého poskytovatele sociální služby si objedná pomoc. Může kdykoliv změnit poskytovatele služby, nebo si najme několik osobních asistentů, kteří mu budou pomáhat a nemusí být v pracovním vztahu u žádného registrovaného poskytovatele sociálních služeb. Tato variabilita a rozhodovací prvek na straně klienta je navrhovaným modelem popřen.

 

Vážení přátelé, RV NRZP ČR schválilo prohlášení k připravované novele zákona o sociálních službách, které Vám posíláme jako odkaz na konci tohoto textu. Toto prohlášení jsme poslali představitelům vládní koalice a vedení Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny. V této věci budeme dále jednat a samozřejmě Vás budeme informovat.

 

Přeji Vám všechno dobré.

 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

  • Prohlášení RV NRZP ČR (PDF) (doc)

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit