Informace č.: 38 – 2015 (valorizace PnP+registrace vozidla)

15. 5. 2015

Vážení přátelé,

často se na nás obracíte s dotazem, zda a kdy dojde k valorizaci příspěvku na péči.  NRZP ČR o této věci intenzivně jedná s MPSV ČR ale i s dalšími představiteli vlády a představiteli Poslanecké sněmovny. Dle posledního sdělení paní ministryně M. Marksové je variantní návrh připraven k projednání s předsedou vlády a po té bychom jej měli obdržet. Pokud návrh neobdržíme do konce měsíce května, tak v této věci oslovíme znovu pana premiéra. 

Valorizace příspěvku na péči musí být provedena novelou zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Pokud by měla valorizace příspěvku platit od 1. ledna 2016, je nezbytné, aby návrh zákona byl do konce prvního pololetí v Poslanecké sněmovně. Prosazení zvýšení příspěvku na péči by určitě pomohlo, kdybyste sami oslovovali poslance ve svých krajích a vysvětlovali jim, že příspěvek na péči nebyl ještě nikdy valorizován. Naopak, došlo ke snížení v I. stupni míry závislosti z 2000 korun na 800 korun. Zásadním argumentem pro zvýšení příspěvku na péči je skutečnost, že ve vyhlášce č. 505/2006 Sb., která stanoví maximální ceny sociálních služeb, došlo za období od roku 2007 až do dnešního dne k navýšení maximální ceny služeb o 50 %. Je to jasný nepoměr a je nezbytné tuto situaci řešit. Podklady k tomuto tématu najdete v informaci č. 12-2015 (jednání s předsedou vlády B. Sobotkou), kde v přílohách je dokument Příspěvek na péči je nezbytné valorizovat. 

Vážení přátelé, nedávno jsem Vás informoval, že máme připravený návrh zákona, který by řešil problém souhlasu soudu s registrací vozidla, které je koupeno z příspěvku na nákup motorového vozidla u dětí se zdravotním postižením. Tuto novelu za svou vzala KDU-ČSL a v nejbližší době bude zákon pravděpodobně podán jako poslanecká iniciativa. Chceme dosáhnout toho, aby se v těchto případech souhlas soudu nevyžadoval. 

Přeji Vám všechno dobré. 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit