Projekt Autiro(c)k

30. 3. 2015

logo proPAS

 

 

 

 

 

 

Dle domluvy členských organizací Autism-Europe, se letošní kampaň konaná u příležitosti Světového dne porozumění autismu –  Porozumět autismu 2015 zaměřuje na přetrvávající diskriminaci lidí s autismem. Více než aktuální výzva „Autism. Stop discrimination.“ je motto evropské kampaně pro rok 2015. 

Jedním ze členů je i od roku 2010 APLA Praha. 

proPAS spolupracuje s APLA Praha při jednáních se státní správou a obě sdružení se snaží ukazovat a přibližovat život rodin, kde některý z členů má autismus. 

V prosinci 2014 proběhla ve spolupráci s NRZP a proPAS tisková konference, kde jsme společně poukázali na porušování správního řádu ze strany MPSV. Do dnešního dne nevydalo MPSV žádné stanovisko a ze zkušeností od rodičů dětí s autismem, kteří se na naše sdružení obracejí s prosbou o pomoc ve věci podávání námitek a odvolání v řízení o příspěvek na péči a průkazy OZP vyplývá, že k porušování správního řádu stále dochází. 

Naše sdružení mapuje i případy, kdy dochází v rámci opatrovnických soudů k odebírání diagnoz dětem s autismem, evidujeme i případ odebrání dětí z péče matky předběžným opatřením na návrh OSPOD. Dále se stává, že v rámci posouzení stupně závislosti PK MPSV odešle dítě s diagnozou PAS ke své psycholožce a dg. je dítěti také odebrána. 

Chtěli bychom vyzvat paní ministryni Michaelu Marksovou, aby se problematikou dětí s autismem začala více zabývat. Chceme upozornit na to, že z pohledu dětí s autismem přestává v České republice platit právo na správnou klinickou  diagnozu ( čl. 2 Charta práv osob s autismem ), dětem s autismem se po odebrání dg. nedostává odborného poradenství a ztrácí nárok na péči nezbytnou pro dobré fyzické, mentální a duševní zdraví, včetně vhodné léčby a medikace ( čl. 9 Charta práv osob s autismem) a díky rozsudkům opatrovnických soudů dochází i k tomu, že děti s autismem a jejich rodiče ztrácí jistotu, že jejich děti nebudou umístěny v psychiatrických léčebnách ( čl. 16 Charta práv osob s autisme). 

Charta práv osob s autismem byla přijata na 4. kongresu AUTISM – EUROPE v Haagu dne 10. května 1992. Podpis připojila i delegátka sdružení AUTISTIK Ing. Miroslava Jelínková.

Jako písemnou deklaraci přijal Chartu Evropský parlament 9. května 1996. 

 

Mgr. Petra Valentová

Předsedkyně správní rady proPAS

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit