Ministerstvo připravuje zákon o sociálních pracovnících

29. 4. 2014

Ministerstvo připravuje zákon o sociálních pracovnících

Diskutovat nejen o vývoji konzultačního procesu k věcnému záměru zákona o sociálních pracovnících přijeli účastníci odborného semináře, který se uskutečnil 24. dubna 2014 v prostorách Ústavu sociální práce Univerzity Hradec Králové. Sociální pracovníci se spolu s odborníky z ministerstva práce a sociálních věcí dále věnovali možnostem zapojení České republiky do aktivit spojených se Světovým dnem sociální práce v roce 2015.

„Sociální pracovníci byli jako odborné kolegium vyzváni k participaci při tvorbě návrhu zákona a návrhu souvisejících legislativních změn. Účastí na semináři, jako byl ten dnešní v Hradci Králové, jsou aktivně zapojeni do konzultačního procesu, což považujeme z hlediska tvorby nového zákona za nezbytné,“ vysvětluje Radek Suda, vedoucí oddělení koncepce sociální práce MPSV.

Část programu byla vyhrazena práci ve skupinách, v nichž došlo k cílenému projednávání vybraných oblastí problematiky sociální práce za účasti věcných garantů. Seminář byl realizován prostřednictvím projektu Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce, který je financován z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu. Výstupy z projektu budou sloužit pro budoucí standardizaci výkonu sociální práce, včetně materiálů pro novelizaci stávajících legislativních předpisů a připravovaný zákon o sociálních pracovnících.

V rámci semináře účastníci také zahájili diskuzi, jak by se Česká republika měla připojit ke Světovému dni sociální práce, který má sice ve světě již mnohaletou historii, u nás si však zatím tradici nevybudoval. OSN tento den vyhlásila a vždy slaví třetí březnové úterý, v roce 2015 tak připadne na 17. března.

Petr Habáň

tiskový mluvčí

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit