Informace č.: 55 – 2013

28. 6. 2013

Vážení přátelé,

v příloze Vám posílám článek, který byl uveřejněn ve čtvrtek 27. 6. 2013 na serveru Aktuálně.cz. Tento článek popisuje, že má smysl se bránit proti rozhodnutí posudkové služby. Řada z Vás nám píše, že odvolávání se, případně správní žaloby, nemají smysl, že stát si stejně udělá, co chce. Jak si můžete přečíst v přiloženém článku, tak pravda je taková, že naopak je důležité, abychom se bránili a pokud jsme přesvědčeni o tom, že posudkový lékař nás poškodil, tak máme možnost obrany. Proto Vás vyzývám, abyste se nebáli jít do sporů a hájili svoje práva.

Vážení přátelé, ještě si dovolím upřesnit informace o tom, jak probíhá legislativní proces se zrušením sKarty. Poslanecká sněmovna v úterý 25. 6. 2013 ukončila svoji červnovou schůzi, aniž by projednala alespoň návrhy zákonů, které již byly ve třetím čtení. To znamená, o nichž mělo proběhnout závěrečné hlasování. Právě ve fázi třetího čtení byl i senátní návrh zákona na zrušení Karty sociálních systémů. Bohužel třetí čtení neproběhlo. Pokud se Poslanecká sněmovna ještě sejde, tak toto třetí čtení zákona by se mělo uskutečnit na nejbližší schůzi poslanecké sněmovny. Vzniká tím však velmi zvláštní a nepříjemná situace. MPSV ČR naštěstí zastavilo distribuci sKaret, ale podle práva jsme v situaci, kdy sKarty jsou součástí sociálního systému. NRZP ČR nemůže nyní v této věci nic dělat. Musíme počkat, zda Poslanecká sněmovna bude ještě funkční.

 

Přeji Vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

 

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit