Informace č.: 43 – 2013

7. 5. 2013

Vážení přátelé,

nejprve bych Vám chtěl oznámit, že avízované setkání strany Národní socialisté LEV 21 dnes v 16:30 hodin před MPSV ČR bylo zrušeno, a to z důvodu návštěvy prezidenta republiky M. Zemana v Poslanecké sněmovně. Tím se poslanci nemohou účastnit žádných akcí. Proto prosím, abyste na toto setkání nešli.

Na dnešním happeningu před MPSV ČR, který uspořádala NRZP ČR společně s KDU-ČSL prohlásila paní ministryně L. Müllerová, že od pátku 3. května 2013 ministerstvo zastavilo vydávání skaret. Je to první viditelný posun v této oblasti. Zatím spíš sledujeme spíše zdržovací taktiku, protože někteří ministři za TOP 09 pořád ještě skartu obhajují. Věřím, že i po dnešním happeningu, který byl dle našeho mínění povedený, se situace dále posune. Paní ministryně odmítla tvrzení, že se snaží zdržovat proces zrušení skarty, ale že musí připravit novou legislativu. Pokud jde o novou legislativu, stračí podpořit návrh Senátu na zrušení skarty, který by měla projednávat v těchto dnech Poslanecká sněmovna. Na happeningu jsme také upozornili na zázračné uzdravování v souvislosti s novým posuzováním nároku na různé dávky a průkazy OZP. Předvedli jsme scénku Lurdy, kdy jsme ukazovali, jak ministerstvo zázračně léčí osoby se zdravotním postižením.

Vážení přátelé, v posledních dnech jsem často kontaktován v souvislosti s hrozbou uzavření dětské léčebny Vesna v Janských Lázních. NRZP ČR je zásadně proti zrušení této dětské léčebny, která byla vystavena na zelené louce v roce 1981 a je to jedna z moderních léčeben pro děti se svalovým postižením. Změnou legislativy ve zdravotnictví došlo k tomu, že lázeňská péče pro osoby se zdravotním postižením byla významným způsobem omezena. Tím došlo mimo jiné k tomu, že právě dětská léčebna Vesna v Janských Lázních je ohrožena, protože má nedostatek pacientů. Současná lázeňská péče se řídí vyhláškou č. 267/2012 Sb., o stanovení Indikačního seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost. Tato vyhláška v mnohém změnila podmínky pro úhrady lázeňského pobytu. Některé diagnózy ztratily nárok na lázeňskou léčbu, ale jednalo se o méně závažné diagnózy typu akné.

Horší novinkou je, že u některých diagnóz byla zrušena opakovaná komplexní léčba hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Dále některé diagnózy byly sloučeny a zatříděny pod jiné kódy, takže tím se stala vyhláška velmi nepřehlednou pro případné srovnání.

Nejvíce viditelnou změnou bylo zkrácení základní doby lázeňské péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění. U komplexní lázeňské péče z 28 dní základní léčby na 21 dní a to i u opakované lázeňské péče. Příspěvková lázeňská péče má u některých diagnóz dokonce základní délku pobytu 14 dní. U ostatních diagnóz příspěvkové péče pak 21 dní. Proti všem těmto délkám pobytu jsme podali zásadní připomínky a požadovali pro osoby se zdravotním postižením základní délku trvání lázeňské péče na 28 dní. (Organismus těchto pacientů reaguje na lázeňskou léčbu jinak – pomaleji než u „běžných“ pacientů.) Nebylo MZ ČR na připomínkovém řízení přijato, nebyla připuštěna diskuse a ani zvažována změna.

Připomínkovali jsme i fakultativní podmínku pro lázně přizpůsobit se požadavku na ubytování osobního asistenta (průvodce). Ve vyhlášce je zakotveno „podle podmínek lázní“. Nebylo ministerstvem přijato.

Vyhláška mění i seznam lázní, které jsou určeny pro léčení jednotlivých diagnóz. Po sloučení diagnóz pod kódy některé diagnózy již nemohou být léčeny v lázních, kde byly léčeny původně (jsou určeny jiné lázně). To působí velké propady pacientů v některých lázních – viz nejčerstvější příklad Dětská léčebna Vesna v Janských Lázních. Tento dopad jsme nedokázali odhadnout, protože nemáme k dispozici potřebná data.

Vážení přátelé, rodiče dětí, které se léčí v této léčebně, protestují proti jejímu zavření. Rodiče dětí vyhlásili petici na záchranu léčebny Vesna. Posílám Vám odkaz na tuto petici: http://jednej.cz/petition.php?id=2257

Včera jsem oslovil ředitele Janských Lázní s žádostí o schůzku, abychom zjistili jaký je skutečný stav a také, co pro záchranu dětské léčebny Vesna může NRZP ČR udělat.

 

Přeji Vám všechno dobré.

 

S pozdravem

 

Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit