Dotazník o diskriminaci osob se ZP

4. 5. 2012

PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM KE ZJIŠTĚNÍ

PROJEVŮ A FOREM DISKRIMINACE  V ČR 

(dotazník je určen pro osoby se zdravotním postižením)

 

Vážení přátelé,

integrace osob se zdravotním postižením a obhajoba jejich práv jsou hlavními tématy, jimiž se Národní rada osob se zdravotním postižením ČR ve své činnosti dlouhodobě zabývá. Ke zlepšení postavení osob se zdravotním postižením ve společnosti měl přispět i průlomový, tzv. antidiskriminační zákon, schválený v roce 2009. Ve stejném roce Česká republika ratifikovala i mimořádně důležitý mezinárodní dokument – Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením. Oba tyto dokumenty vytvářejí legislativní základ pro zrovnoprávnění postavení osob se zdravotním postižením ve společnosti. Za více než dva roky účinnosti těchto předpisů však lze konstatovat, že antidiskriminační legislativa není v praxi téměř vůbec využívána. I nadále tak přetrvává stav, kdy se nemění dosavadní rozsah a formy diskriminace občanů se zdravotním postižením v každodenním životě. Diskriminace z důvodu zdravotního postižení je jen zcela výjimečně předmětem soudního jednání, přestože právě soudy jsou oprávněny o diskriminaci rozhodovat. Současný stav tak dokazuje, jak mizivé jsou znalosti lidí o diskriminaci osob se zdravotním postižením a možnosti obrany jejich práv.

NRZP ČR v roce 2012 realizuje projekt s názvem „Rovná práva pro všechny“, podpořený z programu Evropské komise PROGRESS. Aktivity projektu jsou zaměřeny na podporu osob se zdravotním postižením při uplatňování jejich lidských práv.

Pokud má ve společnosti nastat viditelný posun, bude třeba rozvinout rozsáhlou informační kampaň zacílenou na celou společnost. Aby naše úsilí bylo efektivní, potřebujeme znát s jakými typy diskriminace se lidé se zdravotním postižením nejčastěji setkávají, jaké jsou příčiny projevů diskriminace a její konkrétní případy.

K výše uvedenému by měl přispět i dotazník, který je součástí zmíněného projektu a jehož cílem je shromáždit co nejvíce konkrétních postojů, názorů a zkušeností. Pokud si myslíte, že v oblasti ochrany práv osob se zdravotním postižením je co zlepšovat, pomůžete nám – pokud sami vyplníte on-line formulář dotazníku, případně tuto zprávu přepošlete dalším lidem, kterým není tato problematika lhostejná. Další informace k problematice diskriminace  osob se zdravotním postižením naleznete na www.nrzp.cz/diskriminace.

Jménem NRZP ČR Vás můžeme ubezpečit, že všechny informace, které v dotazníku uvedete, mají anonymní charakter. Způsob sběru i zpracování ze strany NRZP ČR je v souladu s legislativou na ochranu osobních údajů a je zcela znemožněno dohledat konkrétního respondenta. Dotazník Vám nezabere více než 10 minut. Děkujeme za Váš čas strávený vyplňováním.

Odpovědi, které nejlépe vystihují Vaši situaci, prosím zaškrtněte. Dle potřeby můžete zaškrtnout i více možností.

Termín pro vyplnění je do 31. 8. 2012.

Dotazník  můžete vyplnit  on-line po stisknutí tohoto odkazu ZDE

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit