Informace č.: 70 – 2024 (Společné vyjádření nesouhlasu ke koncesionářským poplatkům)

30. 8. 2024

Vážení přátelé,

už jsme vás jednou informovali, že vláda navrhuje změnu zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi a zákona č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu. V těchto návrzích zákonů navrhuje jednak navýšení televizních a rozhlasových poplatků, ale především výrazné rozšíření plátců koncesionářských poplatků a zároveň násobení koncesionářských poplatků u právnických osob zaměstnávajících více než 24 zaměstnanců.

Pro některé právnické osoby, jako jsou sociálně zdravotní služby, neziskové organizace nebo zaměstnavatelé zaměstnávající více než 50 % osob se zdravotním postižením, znamená tento návrh výrazný zásah do jejich finanční situace. Například někteří zaměstnavatelé zaměstnávající OZP by mohli platit až půl miliónu korun ročně na poplatcích. To samé poskytovatelé sociálních služeb, péče ve zdravotnictví a podobně. Návrh je nepochopitelný, protože je jasné, že pracovníci v pracovní době nemohou sledovat televizi či rozhlas.

Vážení přátelé, proti tomuto návrhu se zvedla velká vlna odporu. Postupně jsme se domluvili s Unií zaměstnavatelských svazů, Asociací poskytovatelů sociálních služeb, Asociací zaměstnavatelů zdravotně postižených v ČR, Svazem českých a moravských výrobních družstev, Komorou zaměstnavatelů zdravotně postižených, Tematickou sítí pro sociální ekonomiku a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR na společném postupu. Odeslali jsme společný dopis jednotlivým poslaneckým klubům v Poslanecké sněmovně a požádali jsme je, aby z návrhu zákona byly vypuštěny organizace, které poskytují sociální a zdravotní služby, veřejně prospěšné organizace, spolky, nadace, nadační fondy, ústavy a zaměstnavatelé zaměstnávající více než 50 % OZP. Tento pozměňovací návrh by měl být projednán v Poslanecké sněmovně a je součástí dopisu.

Vážení přátelé, v odkaze pod textem vám posíláme tento společný dopis a prosíme vás, abyste oslovili vaše poslance v jednotlivých krajích, dopis jim zaslali a snažili se na ně apelovat, aby vyšli tomuto pozměňovacímu návrhu vstříc. Pokud znáte jednotlivé paní poslankyně nebo pány poslance osobně, doporučujeme vám, abyste se nimi sešli a zkusili je přesvědčit o tom, že vyjmenované organizace by neměly platit koncesionářské poplatky podle počtu svých zaměstnanců. Národní rada osob se zdravotním postižení ČR by v takovém případě platila desítky tisíc korun, které by se daly využít na prospěšnější účely ve prospěch osob se zdravotním postižením.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Společný dopis ke koncesionářským poplatkům

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit