Informace č.: 68 – 2024 (Výzva – porušení zdravotních služeb pro OZP)

23. 8. 2024

Vážení přátelé,

v poslední době máme řadu poznatků a informací, že v řadě zdravotnických zařízení dochází ke zhoršování péče při poskytování zdravotních služeb u osob se zdravotním postižením. Zvláště u těch lidí, kteří jsou málo pohybliví, a potřebují obslužné služby, dochází k zanedbání péče a tím i nebezpečí k nějakým zdravotním komplikacím, například k rozvoji dekubitů a podobně. Zjistili jsme také, že často nefunguje komunikace mezi zdravotnickým personálem a pacientem se zdravotním postižením, takže mu nejsou poskytovány potřební léky a prostředky. Obecně platí, že lidé se zdravotním postižením mají strach a velmi se brání pobytu na lůžku v nemocnicích, protože nemají s sebou pečující osobu, která s nimi umí pracovat a ví, co člověk s těžkým zdravotním postižením potřebuje.

NRZP ČR dlouhodobě usiluje o to, aby u těchto pacientů mohla být pečující osoba nebo asistent, kteří by zajišťovali potřebné obslužné služby. Při jednání s ministerstvem zdravotnictví jsme navrhovali, aby v zákoně o zdravotních službách bylo ustanovení, které by stanovilo povinnost pro zdravotnická zařízení umožnit pobyt pečující osoby nebo asistenta u pacienta se zdravotním postižením, a to za stanovených podmínek. Zatím se nám tento návrh nepodařilo prosadit, i když zákon stanoví povinnost zdravotnických zařízení umožnit pobyt jednoho z rodičů u hospitalizovaných děti do 6 let. Snažíme se proto prosadit obdobnou úpravu zákona. Ministerstvo zdravotnictví argumentuje tím, že zákon nezakazuje návštěvu pečující osoby nebo asistenta u zdravotně postiženého pacienta, a že záleží na místní úpravě jednotlivých zdravotnických zařízení, aby tuto věc upravila ve svých organizačních řádech. Ukazuje se ale, že tato úprava je nedostatečná a neřeší výše popsaný problém.

Vážení přátelé, protože jsme v poslední době zjistili závažná porušení při poskytování zdravotní péče osobám se zdravotním postižením, obracíme se na vás se žádostí o vaše konkrétní příběhy, tak abychom je mohli dokumentovat a pokusit se opět prosadit do zákona o zdravotních službách pobyt pečující osoby nebo asistenta u pacienta se zdravotním postižením.

Prosíme vás však o příběhy, které jsou závažnějšího charakteru, kde došlo k porušení péče a případně i s tím souvisejícího zhoršení zdravotního stavu, případně k vážným zdravotnickým komplikacím a následkům.

Vážení přátelé, svoje podněty posílejte na adresu v.krasa@nrzp.cz. Nemusíte uvádět konkrétní údaje o osobě, stačí jméno, ale budeme rádi, když uvedete zdravotnické zařízení. Tyto informace však nechceme použít k nějaké kampani proti zdravotní péči, protože si uvědomujeme, že řada problémů s poskytováním služeb pacientům se zdravotním postižením je často způsobena nedostatkem pracovníků.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit