Informace č.: 66 – 2024 (Otevřený dopis předsedovi vlády)

13. 8. 2024

Vážení přátelé,

protože dosud nemáme informace o tom, že by Úřad vlády byl ochoten zmírnit návrh na zrušení Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením a změnit na Radu pro osoby se zdravotním postižením, kdy současně dojde k výraznému omezení participace osob se zdravotním postižením na činnosti Výboru, rozhodlo se předsednictvo NRZP ČR oslovit předsedu vlády pana Petra Fialu otevřeným dopisem, který jsme včera odeslali. Otevřený dopis a tiskovou zprávu vám posíláme v odkaze pod textem.

Naše rozhodnutí vychází z toho, že jsme již poněkolikáté neúspěšně žádali o schůzku s předsedou vlády. Jsme přesvědčeni, že takový krok zásadně zhorší postavení lidí se zdravotním postižením ve společnosti. Lidé se zdravotním postižením tvoří 13% populace a jsou tak největší menšinou v ČR. Navíc se zdravotní postižení projevuje napříč všemi menšinami a zasahuje do všech fází života, jako například vzdělávání, zaměstnání, bydlení, doprava, zdravotnictví, služby, kultura, volnočasové aktivity a další.

Nový statut navrhuje zrušit původní koncept předsednictva Výboru, a to bez náhrady. V tomto volebním období se předsednictvo Výboru nesešlo ani jednou. V minulých obdobích se scházelo poměrně často při řešení akutních problémů v oblasti zdravotního postižení. Je to tím, že jednání Výboru se v tomto volebním období neúčastnili předseda Výboru ani místopředsedové Výboru z řad ministrů, s výjimkou hodinové účasti ministra práce a sociálních věcí na jednom zasedání. V nově navrhované Radě již ministři nebudou současně místopředsedové Rady, tudíž se snižuje jejich statut a obáváme se, že se nebudou nadále účastnit jednání Rady.

Vážení přátelé, obavy o postavení osob se zdravotním postižením nejen v poradním orgánu vlády ale i v jiných pracovních orgánech nás vedou k této aktivitě a prosíme vás o spolupráci. Velmi bychom přivítali, kdybyste oslovili předsedu vlády pana Petra Fialu s podporou našeho stanoviska a našeho otevřeného dopisu, a to na adresu posta@vlada.gov.cz, což je jediná šance, jak oslovit předsedu vlády.

Spoléháme na vaši spolupráci.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

 

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Otevřený dopis předsedovi Vlády ČR

Stáhnout

Tisková zpráva - Vláda ruší Vládní výbor pro OZP

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit