Informace č.: 57 – 2024 (Kompromis u vratky DPH při nákupu automobilu z příspěvku)

11. 7. 2024

Vážení přátelé,

včera se uskutečnilo jednání Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny, na kterém se, mimo jiné, projednávala novela zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. Jak jsme vás již informovali, tak Ministerstvo financí ČR navrhuje zrušit vracení DPH při nákupu automobilu, který je pořízen z příspěvku na nákup motorového vozidla dle zákona č. 329/2011 Sb., o dávkách pro osoby se zdravotním postižením.

NRZP ČR dala k tomuto návrhu zásadní připomínku a ani MPSV ČR s tímto návrhem nesouhlasilo. Došlo k jednání mezi MF ČR a MPSV ČR v této věci, a nakonec se obě ministerstva shodla na kompromisním řešení. Do návrhu zákona o DPH bude vložena novela zákona č. 329/2011 Sb., o dávkách pro osoby se zdravotním postižením, kde dojde k navýšení částky na nákup motorového vozidla o 85 000,- korun, takže nejvyšší přiznaná dávka by byla ve výši 285 000,- korun. Je to náhrada za zrušený odpočet DPH. Představitelé obou ministerstev na Výboru shodně prohlásili, že takto to bude provedeno. Maximální výše odpočtu DPH je nyní 100 000,- korun, ale je třeba dodat, že ne vždy je odpočet poskytnut v plné výši, a to v souvislosti s cenou pořizovaného vozu. Podstatně nižší DPH se vrací v případě, kdy osoby se zdravotním postižením kupují ojeté automobily přes autobazary.

Vážení přátelé, domníváme se, že náš tlak na zrušení vratky DPH u nákupu automobilu pro OZP se vyplatil a jsme přesvědčeni, že uvedený kompromis je dobrý a pro komunitu lidí se zdravotním postižením nepřináší žádné zhoršení.

Zákon nyní půjde do druhého čtení. Po schválení v Poslanecké sněmovně jej bude projednávat Senát a předpokládáme, že jeho účinnost by byla nejdříve od roku 2025.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit