Informace č.: 41 – 2024 (Výpověď bez udání důvodů)

9. 5. 2024

Vážení přátelé,

v odkaze pod textem vám posíláme tiskovou zprávu za měřenou na návrh některých vládních stran, aby bylo možné dát výpověď zaměstnanci bez udání důvodu.

Republikový výbor Národní rady osob se zdravotním postižením ČR se na svém jednání zabýval tímto návrhem na změnu Zákoníku práce, která by umožnila zaměstnavatelům dát výpověď zaměstnanci bez udání důvodu. Republikový výbor NRZP ČR vyjádřil zásadní nesouhlas s tímto návrhem, protože by mohl významně ohrozit zaměstnance se zdravotním postižením nebo s jinými zdravotními či osobními problémy. Zaměstnavatelé by měli příliš usnadněnou možnost propuštění zaměstnanců, kteří se dočasně dostanou do zdravotních či rodinných problémů.

Republikový výbor NRZP ČR doporučil předsednictvu NRZP ČR oznámit tuto skutečnost Českomoravské konfederaci odborových svazů a případně se účastnit společné akce, která bude zaměřena proti výše uvedenému návrhu na výpověď z pracovního poměru bez udání důvodu.

Vážení přátelé, přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása

předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit