Informace č.: 39 – 2024 (Výzkumné práce veřejného ochránce práv)

30. 4. 2024

Vážení přátelé,

posíláme vám dva odkazy na výzkumné práce veřejného ochránce práv, které byly zaměřeny na problematiku zdravotního postižení.

První výzkum se zaměřil na přístupnost veřejných budov a služeb v krajských městech. Celou výzkumnou zprávu naleznete na tomto odkaze:

https://www.ochrance.cz/dokument/pristupnost_verejnych_budov_a_sluzeb_lidem_s_postizenim/

Výzkum je realizován v rámci projektu Posílení aktivit veřejného ochránce práv v ochraně lidských práv (směrem k ustavení Národní lidskoprávní instituce v ČR), číslo projektu: LPPDP3-001. Tento projekt je financován z prostředků Fondů EHP a Norska 2014–2021 a státního rozpočtu ČR. Zadavatelem výzkumu a tvůrcem metodiky včetně dotazníků je Kancelář veřejného ochránce práv. Realizátorem sběru dat pro výzkum a autorem závěrečné zprávy (sekce označené jako Výsledky výzkumu) je agentura STEM/MARK, a. s.

Druhý výzkum mapoval, jak jsou do procesu transformace a deinstitucionalizace zapojováni přímo lidé s postižením a další související otázky. Celou výzkumnou zprávu naleznete na tomto odkaze: https://www.ochrance.cz/dokument/deinstitucionalizace_a_transformace_socialnich_sluzeb/.

Výzkum byl realizován v rámci projektu Posílení aktivit veřejného ochránce práv v ochraně lidských práv (směrem k ustavení Národní lidskoprávní instituce v ČR), číslo projektu: LPPDP3-001. Tento projekt je financován z prostředků Fondů EHP a Norska 2014–2021 a státního rozpočtu ČR.

Přeji vám všechno dobré. Užijte si sváteční den.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit