Informace č.: 97 – 2023 (Jak s placením elektrické energie v novém roce)

13. 11. 2023

Vážení přátelé,

jednali jsme s generálním ředitelem ČEZ Prodej, abychom pro Vás měli informace, jak to bude v příštím roce s cenami a úhradami elektrické energie. 

Na konci letošního roku přestane platit zastropování cen elektřiny a plynu, kterým stát chránil zákazníky před prudkým nárůstem cen energií. Většina velkých a stabilních dodavatelů své ceníky zlevnila na úroveň pod stropovými cenami. Důležité je, jestli takový ceník máte i Vy. Pokud si nejste jistí, oslovte svého dodavatele, a ověřte si, že od ledna 2024 nebudete platit cenu, která by byla vyšší, než je cena zastropovaná. Strop byl na úrovni 5000,- Kč za MWh.

Pokud máte produkt bez fixace ceny a Váš dodavatel u takového produktu nejpozději od Nového roku nesníží cenu pod zastropovanou úroveň, chtějte jiný produkt, případně zvažte i změnu dodavatele.

V případě, že cenu máte zafixovanou z doby, kdy byla vysoko, a aktuálně Vás chrání zastropování cen, u svého dodavatele si zjistěte, do kdy Vám fixace platí. Tuto informaci byste měli najít v internetové samoobsluze, mobilní aplikaci nebo na vyúčtování. Jestliže zjistíte, že Vaše fixace platí i po Novém roce, znamená to, že od 1. ledna 2024 pro Vás začne opět platit vysoká cena. Slušný dodavatel svým zákazníkům nabídne mimořádnou možnost přejít na levnější produkt i přes platnou smlouvu s fixací. Takovou možnost ohlásil například ČEZ Prodej, který takové zákazníky sám kontaktuje. Pokud byste takovou nabídku nedostali a zvažovali byste vypovězení smlouvy a přechod k někomu jinému, vyžádejte si informaci, jaká by ve Vašem případě byla pokuta za předčasné ukončení smlouvy. Každopádně vždy se vyplatí svého dodavatele energií oslovit a situaci s ním probrat. Žádný solidní dodavatel Vás od ledna nenechá na cenách nad stropem. 

Ještě Vás upozorňujeme, jak je to se zvýšením ceny regulované složky elektrické energie, které navrhuje ERÚ.

Cena energií se skládá ze dvou částí – neregulované a regulované.

  1. Neregulovanou část určuje dodavatel, a to je právě ta, u které byste si měli dát pozor, aby nebyla nad zastropovanou úrovní.
  2. Regulovanou část stanovuje Energetický regulační úřad, o té se teď nejvíce mluví v médiích. Obsahuje poplatky na přenos energií do vašeho odběrného místa, náklady na provoz distribuční soustavy, modernizace sítí, činnost operátora trhu atd. V případě elektřiny obsahuje také poplatek za podporované zdroje energií (POZE). Tuto cenu budete hradit bez ohledu na výběr obchodníka. Aktuálně probíhají jednání o její výši pro rok 2024 a finální cena, která se pak promítne do Vašich záloh, bude vyhlášena nejpozději 30. listopadu.

 Vážení přátelé, pokud byste potřebovali s něčím poradit, tak se na nás obraťte. Ještě jsme diskutovali, zda bude nějaký speciální tarif pro držitele průkazů ZTP a ZTP/P. Záleží to vždy na dodavateli, který Vám dodává elektrickou energii. Budeme se snažit získat informace o dodavatelích, kteří připraví zvláštní tarif ceny elektrické energie pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P a samozřejmě Vás o nich budeme informovat. Znovu však upozorňujeme, že dodavatel může ovlivnit pouze neregulovanou část ceny elektrické energie. Regulovanou část nelze nijak zvýhodnit.

Přeji Vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit