Informace č.: 63 – 2023 (Návštěva hradu Krakovec ve Středočeském kraji)

8. 8. 2023

Vážení přátelé,

NRZP ČR podepsala s Národním památkovým ústavem memorandum o dlouhodobé spolupráci v oblasti zpřístupňování památkových objektů osobám s těžkým zdravotním postižením. Smyslem je umožnit těmto lidem návštěvu vybrané památky, a to za pomoci asistentů, zpřístupňování jednotlivých prostor. Součástí této akce je vstup zdarma pro všechny osoby se zdravotním postižením a jejich asistentů.

19. srpna letošního roku se uskuteční tato akce na hradě Krakovec ve Středočeském kraji ve vzdálenosti 15 kilometrů od Rakovníka. Jedná se v zásadě o zříceninu, takže návštěvníci neuvidí žádný mobiliář, obrazy, tapisérie a podobně. Vzhledem k tomu, že se jedná o zříceninu hradu, tak je přístup k němu poněkud komplikovaný, ale s asistentem se dá zvládnout, a to především na mechanickém vozíku. Hrad Krakovec není vhodný pro návštěvu lidí na elektrických vozících, protože je nelze přenášet přes nejhorší úseky na přístupové cestě ke hradu. Přibližně ve vzdálenosti 100 metrů od hradu se nachází „Hospůdka u Hradu“, která poskytuje zázemí návštěvníkům obce i hradu. Vstup na WC v „Hospůdce u Hradu“ bude upraven bezbariérově a za pomoci asistentů dle potřeb.

Akce se koná dne 19.srpna 2023 v době od 10,00 – 17,00 hod. S přihlédnutím k okolnímu terénu kolem hradu a na hradě samotném budou vozíčkářům k dispozici asistenti, kteří jim pomohou překonat složitý terén nebo je přes nejkomplikovanější úseky přenesou (Nelze přenášet elektrické invalidní vozíky). V návaznosti na pohyb vozíčkářů na hradě doporučujeme vozíčkářům zvolit návštěvu hradu v tomto časovém úseku: od 10,00 hod.- 12,00 hod. nebo v době od 14,00 hod.  – 16,00 hod.

V této souvislosti také prosíme o nahlášení počtu vozíčkářů, kteří hrad navštíví na tel. +420 736 759 519.

Vstupné pro osoby se zdravotním postižením a jejich asistenty je v rámci této akce symbolické.

Kontakty: www.hrad-krakovec.cz, Krakovec č.4, obec Krakovec, 270 35 Petrovice.

Kastelán hradu: Mgr. Jiří Sobek, mail: sobek.jiri@npu.cz, tel. 313 549 302.

Dopravní dostupnost:

Osobním autem

  1. Parkování je možné v horní části obce.
  2. Další parkoviště je možné níže a dostanete se tam tak, že ve střední části obce se dáte vlevo a odbočíte na úpatí obce vlevo a za mostem vpravo, zde se parkuje kolmo na tok potoka (toto parkoviště je pod hradem a cesta k hradu je do kopce).
  3. V obci je možné se také doptat místních obyvatel, kteří jsou velmi vstřícní.

Vlakem

Vlak jede pouze do zastávky Všesulov a odtud pěšky přibližně 5 km po turistické značce (www.idos.cz)

Autobusem

Lze využít autobus společnosti Anexia z Rakovníka.

Pěšky

Lze využít značené trasy Klubu českých turistů (www.kct.cz).

 

Vážení přátelé, respektujte prosím pokyny organizátorů na místě, zpříjemníte návštěvu hradu sobě a ostatním návštěvníkům.

Organizátoři se těší na vaši návštěvu.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit