Informace č.: 28 – 2023 (Ohrožený zákazník v energetice)

22. 3. 2023

Vážení přátelé,

včera jsme jednali na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR ve věci tzv. zranitelného zákazníka v energetice. Statut zranitelného zákazníka by měl zaručit přístup k energiím pro osoby s těžkým zdravotním postižením, a to v tom smyslu, že by v krizovém čase nebyli tito zákazníci odpojeni od elektrické sítě.

MPO ČR zatím identifikovalo, a to na základě jednání s MPSV ČR, jako zranitelného zákazníka osoby, které využívají po celý kalendářní měsíc zdravotnický prostředek pro dlouhodobou domácí oxygenoterapii nebo jiný zdravotnický prostředek pro domácí plicní umělou ventilaci. NRZP ČR tuto definici zpochybnila, protože je nepochybně podstatně více osob s těžkým zdravotním postižením, které lze takto definovat. Jedná se o osoby, které dlouhodobě využívají nějaké přístroje, na nichž jsou životně závislé. Máme na mysli například lidi na domácí dialýze, lidi s tracheostomií a podobně.

Po jednání s panem vrchním ředitelem Ing. et Ing. René Nedělou jsme se dohodli, že začátkem měsíce dubna se sejde úzký tým za účasti NRZP ČR, který by identifikoval takové skupiny osob, které by byly ohroženy v případě zastavení dodávek elektrické energie.

Vážení přátelé, prosíme vás, abyste nám co nejdříve, nejdéle však do 3. dubna 2023, napsali vaše návrhy, které osoby považujete za zranitelné osoby z hlediska přístupu k elektrické energii. Nejedná se však o hledisko sociální, ale pouze o hledisko ohrožení života v případě zastavení dodávek elektrické energie. Vaše návrhy bude projednávat tento úzký tým. Očekáváme od vás racionální návrhy zranitelného zákazníka, u kterého hrozí, že přerušení dodávek elektrické energie na několik hodin může mít pro něj vážné důsledky. Vaše návrhy nám prosím zasílejte na adresu v.krasa@nrzp.cz, znovu zdůrazňujeme, že nejdéle do pondělí 3. 4. 2023. Je to proto, že Energetický zákon je již po připomínkovém řízení a pokud máme dosáhnout změny zákona ještě před jeho předáním do Poslanecké sněmovny, je opravdu málo času.

Vážení přátelé, očekáváme vaše návrhy.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit