• Úvodní stránka
  • Aktuality
  • Informace č.: 105 – 2022 (Informace o vydání novely vyhlášky č. 505, kterou se stanoví nové ceny za sociální služby)

Informace č.: 105 – 2022 (Informace o vydání novely vyhlášky č. 505, kterou se stanoví nové ceny za sociální služby)

14. 12. 2022

Vážení přátelé,

MPSV ČR včera zveřejnilo tiskovou zprávu, ve které informuje, že ministerstvo schválilo novou vyhlášku, kterou se stanoví maximální platby za jednotlivé služby od klientů v sociálních zařízeních. Uvedenou tiskovou zprávu vám posíláme v odkaze pod textem. Vyhláška bude platit od 1. ledna 2023. Zvyšují se částky za ubytování a stravu v sociálních zařízeních, ale také se zvyšují ceny za donášku jídla a za velký nákup, případně praní prádla a podobě. Asi nejdůležitější je skutečnost, že se zvyšuje i maximální cena za terénní sociální služby, jako je osobní asistence, případně pečovatelská služba, odlehčovací služba a podobě. Maximální cena se zvyšuje z 135,- korun na 155,- korun za hodinu, a to pouze u těch klientů, kteří potřebují méně než 80 hodin za měsíc. U klientů, kteří potřebují více než 80 hodin měsíčně u výše uvedených služeb, zůstává maximální cena za hodinu služby stejná, to je 135,- korun. Je to kompromis, který byl ministerstvem práce a sociálních věcí vytvořen, protože NRZP ČR nesouhlasila s žádnou úpravou ceny těchto služeb a tlakem poskytovatelů sociálních služeb, kteří samozřejmě, vzhledem ke zdražování všeho, se dostávají do složité situace a trvají na zvyšování cen za služby. NRZP ČR vyjádřila s tímto kompromisem nesouhlas, a to proto, že dosud nedošlo k valorizaci příspěvku na péči. Valorizace příspěvku na péči by měla být od poloviny roku 2023, ale zatím nevíme, v jaké výši zvýšení bude v jednotlivých stupních míry závislosti.

Vážení přátelé, jedná se o maximální ceny služeb, to však neznamená, že každý poskytovatel sociálních služeb hned od 1. ledna 2023 zvýší ceny služeb na maximální hodnotu. Doufejme, že si uvědomí, že zvyšování cen za služby povede k tomu, že klienti budou odebírat méně služeb a budou se dostávat do těžko řešitelných situací.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Tisková zpráva ministerstva zdravotnictví

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit