Informace č.: 94 – 2022 (Senát schválil zvýšení příspěvku na mobilitu)

8. 11. 2022

Vážení přátelé,

ve středu 2. listopadu 2022 schválil Senát novelu zákona č. 329/2011 Sb., o dávkách pro osoby se zdravotním postižením. Tímto zákonem se zvyšuje příspěvek na mobilitu na 900,- korun, dále u lidí, kteří potřebují přístroje na venkovní plicní ventilaci, se příspěvek na mobilitu zvyšuje o dalších 2000,- korun měsíčně, bude tedy činit 2900,- korun měsíčně. Dále se zvyšuje příspěvek na schodišťové plošiny o 100 000,- korun. Zákon nyní půjde k panu prezidentovi k podpisu a po té vyjde ve Sbírce zákonů. Valorizace příspěvku na mobilitu na 900,- korun se uskuteční automaticky, není potřeba o nic žádat. Pokud jde o příspěvek ve výši 2000,- korun na přístroje venkovní plicní ventilace, zde bude muset každý, kdo má takový přístroj, požádat Úřad práce o přiznání tohoto zvýšení a svoji žádost doložit potvrzením svojí zdravotní pojišťovny, že má zapůjčený přístroj na venkovní plicní ventilaci.

NRZP ČR již oslovila zdravotní pojišťovny s žádostí, aby nám sdělily, jakou formou budou vydávat potvrzení o zapůjčení přístrojů a jak má žadatel formulovat svoji žádost. Jakmile dostaneme informaci, okamžitě vám ji sdělíme.

Vážení přátelé, Poslanecká sněmovna v pátek 4. listopadu 2022 schválila novelu zákona o důchodovém pojištění, která napravuje chybu v zákoně ve věci výchovného pro osoby, které pobírají transformovaný invalidní důchod i po nároku na starobní důchod. Vzhledem k tomu, že výchovné lze uplatnit až od 1. 1. 2023, je jisté, že tato novela, kterou iniciovala NRZP ČR, bude do té doby schválena.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit