Informace č.: 44 – 2022 (Sociálním službám hrozí kolaps)

30. 5. 2022

Vážení přátelé,

v pátek 27. 5. 2022 byla zveřejněna tabulka dotací MPSV ČR na dotační titul dotace poskytovatelům sociálních služeb s nadregionální či celostátní působností pro rok 2022. Většina dotací, které byly přiznány, je snížena proti roku 2021, přibližně o 25 %. Vzhledem k vysoké inflaci, růstu cen nájmů, energií a dalších komodit, je poskytnutá dotace jednotlivým poskytovatelům prakticky likvidační. Situace je o to horší, že ani případné propouštění zaměstnanců a likvidace některých sociálních služeb by situaci neřešilo, protože informaci o tak výrazném snížení dotace jsme obdrželi až koncem května. Poskytovatel sociálních služeb nemůže zrušit pracovní poměr okamžitě na základě vnějších okolností a je povinen poskytnout odstupné, protože je povinen dodržovat zákoník práce. Poskytovatelé sociálních služeb se rozhodnutím ministerstva o snížení dotací dostávají do neřešitelné situace.

Většina poskytovatelů sociálních služeb, vzhledem k rozpočtovému provizoriu, obdržela z MPSV ČR v prvních třech měsících letošního roku zálohy, které byly ve výši loňské výše poskytnuté dotace. To znamená, že poskytovatelé neměli žádný signál, že dojde k tak dramatickému snížení dotací. Při jednáních s dalšími poskytovateli sociálních služeb a MPSV ČR byl učiněn nezávazný příslib, že v podzimních měsících by mělo dojít k určitému dofinancování poskytovatelů sociálních služeb. Současný stav vystavuje poskytovatele sociálních služeb finanční a právní nejistotě. Nikdo neví, co se stane, když nedojde k dostatečnému dofinancování sociálních služeb. Není zřejmé, kdo by převzal poskytování péče klientům a především těm klientům, kteří se bez služeb nedokáží obejít a není ani zřejmé, kdo by vlastně zaplatil odstupné pracovníkům a z jakých prostředků.

NRZP ČR považuje současnou situaci za velmi dramatickou. Vyzýváme proto všechny poskytovatele sociálních služeb, aby se dopisem obrátili na pana ministra Mariána Jurečku s jejich stanoviskem k nedostatečnému financování sociálních služeb na letošní rok. Pokud nedojde k dofinancování sociálních služeb, a to nejen na loňskou úroveň, hrozí kolaps celého systému.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit