• Úvodní stránka
  • Aktuality
  • Informace č.: 12 – 2022 ( Příspěvek na péči se nesnižuje + informace o dávkách k bydlení )

Informace č.: 12 – 2022 ( Příspěvek na péči se nesnižuje + informace o dávkách k bydlení )

10. 2. 2022

Vážení přátelé,

včera byla zveřejněna na internetovém portálu Seznam informace, že se snižují prostředky státního rozpočtu na výplatu příspěvku na péči. Zjišťovali jsme, jak to je. Nejedná se o přesnou informaci, ale hlavně to vůbec neznamená, že by mělo dojít ke snížení příspěvku na péči v jednotlivých stupních. Nic takového se nepřipravuje. Změna výše příspěvku na péči je možná pouze novelou zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Takový návrh neexistuje, a tudíž ani není možné, aby ke snížení mohlo dojít. Příspěvek na péči je mandatorní výdaj, a tak, pokud by byly sníženy rozpočtované peníze na výplatu příspěvku na péči, musí stát příspěvky vyplatit z jiných položek. Naopak, diskutovali jsme s panem ministrem Mariánem Jurečkou o systému pravidelné valorizace příspěvku na péči podle ekonomických ukazatelů. Zdá se, že v příští novele zákona by měl být návrh na pravidelnou valorizaci příspěvku na péči zakotven. Dostáváme od vás spousty dotazů, jak to s příspěvkem na péči je. V současné době se opravdu nic neděje, a pokud by se dělo, tak bychom vás samozřejmě okamžitě informovali.

Vážení přátelé, upozorňujeme vás, že na stránkách MPSV ČR najdete tento odkaz: https://www.energetickyprispevek.cz/web/prispevek, kde jsou informace o novém příspěvku na bydlení a také o novém způsobu výplaty mimořádné okamžité pomoci, a to v souvislosti s růstem výše nákladů na bydlení, včetně růstu cen energií. Jsou zde konkrétní informace, jak vyplnit žádosti, k dispozici jsou elektronické formuláře a také kalkulačka výpočtu. Podle informací, které máme k dispozici, by všichni příjemci všech důchodů, by měli současně dostat informaci o ČSSZ, jak postupovat při zdražení energií v souvislosti s novou úpravou příspěvku na bydlení, případně příspěvku na energie. Je to proto, že řada lidí nemusí umět s počítačem anebo jej vůbec nemají. Poradna NRZP ČR je samozřejmě připravena vám v této záležitosti pomoci.

Přeji vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit