Informace č.: 21 – 2021 (Informace o online poradě na MPSV ČR)

4. 3. 2021

Vážení přátelé,

ve středu 3. března 2021 se uskutečnila další online porada na MPSV ČR. Předmětem jednání bylo testování v zařízeních sociálních služeb, ale také očkování jak v sociálních službách tak i obecně. Jednání se za ministerstvo zdravotnictví účastnil pan MUDr. Jan Marounek, MBA. ředitel odboru ochrany veřejného zdraví.

Městský soud zrušil k 10. 3. 2021 platnost mimořádného opatření MZ ČR, kterým se nařizovalo pravidelné testování v sociálních službách. Vzhledem k tomu, že je toto nařízení zatím platné, tak se testovat v sociálních službách bude i nadále. Testování by se mělo uskutečnit jednou za 5 dní. MZ ČR připravuje obdobné mimořádné opatření, které by Vláda měla projednat v pondělí 8. března. To znamená, že nařízení MZ ČR bude platné i po 10. březnu 2021, protože vstoupí v účinnost tak, aby nedošlo k žádnému mezidobí. Dojde k novému upřesnění testování. Mění se způsob nakupování testů v sociálních službách. Poskytovatelům sociálních služeb již nebudou rozváženy testy zdarma. Každý poskytovatel si je nakoupí sám a jejich cenu uplatní u zdravotní pojišťovny společně s vykázanými úkony na testování. Zařízení sociálních služeb si mohou nakoupit různé antigenní testy, které jsou však registrovány jako testy, které splňují podmínky pro zjištění pozitivity na COVID. O této věci byla velká diskuse. Mnoha pracovníkům v sociálních službách vadí testování do nosu, které je však nejpřesnější. Čím méně invazivní postup, tím je menší přesnost zjištění nákazy. Je možné používat také samotesty. V takovém případě je potřeba dbát na to, že se jedná o biologický materiál, který musí být likvidován předepsaným postupem. Použitý materiál k samotestům se musí uložit do igelitového sáčku, zavázat a desinfikovat desinfekčním prostředkem. Teprve potom může být odpad uložen do komunálního odpadu. Případné testování návštěv v sociálních zařízeních bude i nadále hradit MPSV ČR, které také bude hradit náklady na nákup samotestů.

Velká diskuse byla kolem očkování v zařízeních sociálních služeb, kde byli přednostně očkováni pracovníci a klienti pobytových sociálních služeb. Je to logické, protože je v malém prostoru velká kumulace osob na druhé straně je však potřeba vzít v úvahu skutečnost, že v pečovatelských službách je podstatně vyšší počet klientů a zaměstnanců a je tak velké riziko přenosu nemoci. Předseda Asociace pečovatelské péče a předseda NRZP ČR upozornili na tuto skutečnost. V pečovatelské službě je minimální počet očkovaných osob. V pobytových zařízeních sociálních služeb bylo ke včerejšímu dni očkováno 17,2% klientů a pracovníků. I když některá pobytová sociální zařízení vykazují proočkovanost až 80%, tak celkové procento proočkovanosti je poměrně malé. Vše je limitováno nedostatkem vakcín.

NRZP ČR znovu upozornila na Vážný problém s očkováním osob s rizikovým chronickým postižením, kde případná nákaza může mít fatální důsledky. V současné době je v registrech praktických lékařů registrováno 29 000 osob s těžkým chronickým postižením, kteří čekají na to až praktičtí lékaři budou mít k dispozici vakcíny. Upozornili jsme především na lokality jako jsou domy zvláštního určení, kde je velká kumulace bytů v nichž bydlí lidé s těžkým zdravotním postižením a zpravidla je v nich poskytována pečovatelská služba nebo osobní asistence. Pokud by se do těchto domů dostal COVID – 19, tak může ohrozit všechny obyvatele. Zdá se, že jsme dosáhli alespoň toho, že lidé s těmi nejtěžšími postiženími budou očkováni co nejdříve a to prostřednictvím svých praktických lékařů. Upozornili jsme také na problém pečujících osob, které jsou v trvalém kontaktu s lidmi s rizikovým chronickým postižením a tudíž by měli být očkováni také co nejdříve. O této věci se bude dále jednat.

Přeji Vám všechno dobré

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit