Informace č.: 81 – 2020 (Nová opatření vlády v souvislostí s epidemií koronaviru)

13. 10. 2020

Vážení přátelé,

včera vláda schválila tři unesení týkající se bezprostředně sociálních služeb.

Opět se zavádí pracovní povinnost pro studenty sociálních oborů (nově vyjma oboru právo a prvního ročníku střední školy), týká se nejen sociálních služeb, ale i zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Vláda dále schválila usnesení, které se týká zákazu vycházek klientů sociálních služeb, nově pouze u domovů pro seniory a domů se zvláštním režimem. Je možné vycházet pouze v areálu zařízení. Samozřejmě návštěva u lékaře, úřadů, soudů či obdobných institucí je povolena.

Třetí usnesení se týká více oblastí: opět se zavádí omezení základních činností a individuálního plánování, nově se zavádí povinnost nosit roušku u klientů případně rodinných příslušníků při poskytování terénních služeb, nově se také zavádí povinnost sdělovat, zda je klient COVID pozitivní nebo je mu nařízena karanténa v domácím prostředí, dále se rozšiřuje možnost nocleháren poskytovat i sociální službu přes den, resp. na více dnů.

Bližší informace, ale také i informace o dalších opatřeních můžete získat v aktualitách na stránkách MPSV.

Vážení přátelé, ve středu 14. 10. 2020 se opět uskuteční online konference s paní ministryní Janou Maláčovou. Budu se opět snažit zjistit, jak je to s ochrannými pomůckami, které zablokoval Úřad na ochranu osobních údajů.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit