• Úvodní stránka
  • Aktuality
  • Informace č.: 41 – 2020 (Informace o zahájení činnosti pozastavených sociálních služeb a upozornění na Program Antivirus)

Informace č.: 41 – 2020 (Informace o zahájení činnosti pozastavených sociálních služeb a upozornění na Program Antivirus)

23. 4. 2020

Vážení přátelé,

22. 4. 2020 dopoledne proběhla již druhá videokonference s paní ministryní Janou Maláčovou, tentokrát za účasti Romana Prymuly, náměstka ministra zdravotnictví. V rámci videokonference se tentokrát řešily zejména následující okruhy:

Plán uvolnění opatření týkajících se poskytování sociálních služeb v období pandemie.  Účastníci vznesli požadavek na vytvoření včasných metodik pro poskytovatele sociálních služeb ještě předtím, než se jednotlivé služby znovu spustí a dostatečné zajištění ochrannými pomůckami. Jednotlivé služby by měly být spuštěny podle harmonogramu, který bude projednávat dne 23. 4. 2020 vláda.      V této souvislosti se diskutovala otázka ukončení nouzového stavu. Na základě informací, které jsou dnes dostupné, ale také na základě dnešního rozhodnutí Městského soudu v Praze, se domníváme, že nouzový stav možná nebude prodloužen. Je možné, že dojte tudíž k urychlení spuštění sociálních služeb, jejichž činnost byla, v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu, pozastavena.

Ze strany Svazu měst a obcí zazněl podnět, že je zapotřebí, v souvislosti s uvolňováním opatření, řešit systémově otázku tzv. rychlého testování zaměstnanců v sociálních službách, neboť podle metodiky ministerstva zdravotnictví musí toto provádět zdravotník, ale řada poskytovatelů sociálních služeb nemá svého zdravotníka nebo podnikového lékaře, otevřeli jsme i otázku testování klientů na COVID-19 v terénních sociálních službách.

MPSV ČR informovalo přítomné, že 22. 4. 2020 byl vložen do eKLEPu návrh mimořádného dotačního titulu na dofinancování sociálních služeb v souvislosti s COVID – 19, přičemž ve čtvrtek 23. 4. 2020 by jej měla schválit vláda.

Vážení přátelé, ještě vás upozorňujeme na Program Antivirus ve vztahu k zaměstnavatelům na chráněném trhu práce. Zaměstnavatelé, kteří jsou zaměstnavateli uznanými za zaměstnavatele na chráněném trhu práce podle § 78 ZoZ nemohou v Programu Antivirus čerpat příspěvek na zaměstnance, který je OZP, jestliže za stejný kalendářní měsíc byl na tohoto zaměstnance poskytnut příspěvek podle § 78a. Souběh obou příspěvků tedy není umožněn v rámci kalendářního měsíce. V rámci kalendářního čtvrtletí umožněn je – zaměstnavatel za první čtvrtletí roku 2020 tedy může např. za měsíce leden a únor požádat na zaměstnance o poskytnutí příspěvku podle § 78a ZoZ a za měsíc březen z programu Antivirus.

Ještě upozorňujeme na novelu zákona č. 161/2020 Sb., kterým se mění zákon o zaměstnanosti se pro účely stanovení výše příspěvku podle § 78a ZoZ po dobu trvání mimořádných opatření nesnižují skutečně vynaložené prostředky na mzdy nebo platy o náhrady mzdy nebo platu poskytnuté zaměstnanci při překážkách v práci na straně zaměstnavatele. V odkaze pod textem naleznete manuál Programu Antivirus.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

manuál Programu antivirus

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit