Informace č.: 40 – 2020 (Osobní ochranné prostředky – chronici)

14. 4. 2020

Vážení přátelé,

Ministerstvo zdravotnictví ČR připravuje poskytnutí respirátorů ohroženým skupinám pacientů. Doporučujeme vám, pokud jste členy organizace, která pomáhá ohroženým skupinám pacientů. V této první fázi nám jde o alespoň částečné pokrytí potřeby ochranných pomůcek. Ministerstvo zdravotnictví zjišťuje pouze, jaký zájem by byl o respirátory a případně, jaké jsou možnosti distribuce jednotlivým pacientům.

Vážení přátelé, potřebovali bychom od vás, abyste nám napsali na adresu v.krasa@nrzp.cz případné množství respirátorů, které byste pro svoje chronicky nemocné členy potřebovali. Vaše údaje bychom předali na Ministerstvo zdravotnictví. Je nezbytné, abyste zároveň uvedli adresu, kam by měly být respirátory doručeny. Dále uvádíme přesnou specifikaci, pro koho jsou respirátory určeny:

Pro koho jsou respirátory určeny?

Zejména pro chronicky nemocné pacienty a zejména s rizikovými diagnózami jako jsou hypertenze, diabetes, transplantovaný pacient, pacient na imunosupresivní léčbě, pacient s plicním onemocněním (zejména astma, CHOPN), onkologický pacient, pacient se vzácným onemocněním. Respirátory bychom rádi poskytli taky osobám, které doprovází tohoto pacienta při návštěvě u lékaře.

Pro jaké situace je respirátor určený?

Zejména pro potřeby první neodkladné návštěvy tohoto pacienta u lékaře. (další ochranné pomůcky, na další návštěvu lékaře apod. budou poskytovány přímo v nemocnicích, na této distribuční linii se momentálně pracuje). Dále pak pro další situace jako jiné nezbytné pochůzky (lékárna, úřad apod.)

Ve snaze zabezpečit co nejefektivnější způsob distribuce vás prosíme o spolupráci a zodpovězení těchto otázek:

  1. Kolik kusů respirátorů by vaše organizace potřebovala pro své pacienty (dle výše uvedených kritérií)? Uveďte prosím rovněž, pro kolik pacientů by byl tento požadovaný počet respirátorů určený.
  2. Kolik kusů respirátorů by vaše organizace potřebovala případně pro doprovázející osoby (dle výše uvedených kritérií)? Uveďte prosím rovněž, pro kolik doprovázejících osob by byl tento požadovaný počet respirátorů určený.
  3. Pokud budou respirátory dodány k vám do pacientské organizace, jste schopni respirátory dál rozdistribuovat koncovým příjemcům (uživatelům)?  (ANO/NE)
  4. Pokud nejste schopni respirátory rozdistribuovat koncovým příjemcům, máte možnost poskytnout nám konkrétní adresy a tel. čísla koncových příjemců, na které je potřeba respirátory dodat?

Prosíme, abyste nám napsali co nejdříve, nejlépe ještě dnes 14. 4. 2020.

Přeji Vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit