Informace č.: 35 – 2020 (Ošetřovné pro OSVČ + šití roušek a chráněné dílny)

1. 4. 2020

Vážení přátelé,

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR připravuje změnu zákona, která by umožnila vyplácet, mimo jiné, také ošetřovné pro OSVČ, kteří nemohou vykonávat svoji činnost z důvodu péče o dítě, protože byly uzavřeny nejen vzdělávací instituce, ale také některá sociální zařízení, jako denní a týdenní stacionáře.

NRZP ČR oslovila MPO, aby se nezapomnělo při stanovení ošetřovného pro OSVČ také na pečující osoby, které pečují o zdravotně postižené dítě a aby výplata ošetřovného byla až do doby nezaopatřenosti dítěte. V pondělí jsme obdrželi informaci od pana Ing. Pavla Vinklera, Ph.D., ředitele odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání.

Pan ředitel nám sdělil následující: „Uvedená podpora ve formě dotace bude vyplácena také OSVČ, která pečuje o nezaopatřené dítě (děti) maximálně do věku 26 let, které je závislé na pomoci jiné osoby aspoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách, pokud nemůže navštěvovat školu z důvodu jejího uzavření na základě mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19. Podpora se vztahuje i na OSVČ, která pečuje o osobu (osoby) zdravotně postižené aspoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách. OSVČ tudíž nemohla v důsledku těchto omezení vykonávat svoji podnikatelskou činnost jako OSVČ.“ 

Podrobnosti najdete na uvedeném odkaze:

https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-přes/o-_osetrovne_-pro-osvc-bude-mozne-zadat-od-1—dubna—a-to-přes-zivnostenske-urady—253699/

Vážení přátelé, v pondělí 30. 3. 2020 jsme vyzvali chráněné dílny, aby se přihlásily, zda mají zájem šít látkové roušky. Na tuto výzvu přišlo poměrně hodně odpovědí. Celý seznam zájemců jsme předali na Ministerstvo zdravotnictví ČR a také na vládu paní profesorce Heleně Válkové, zmocněnkyni pro lidská práva. Podle dnešních informací by MZ ČR, konkrétně pracovní skupina, která má na starosti zásobování ústními rouškami, měla postupně chráněné dílny oslovit s nějakou nabídkou. Její konkrétní podobu neznáme.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit