Informace č.: 27 – 2020 (Další důležité informace ve vztahu k epidemii koronaviru)

18. 3. 2020

Vážení přátelé,

děje se toho hodně v souvislosti s epidemií koronavirem a NRZP ČR se snaží maximálně vám předávat informace, ale také intervenovat u Vlády ČR, aby při jednáních nedošlo k tomu, že nebudou zohledněny potřeby lidí se zdravotním postižením. Proto jsme také oslovili předsedu vlády pana Andreje Babiše s našim návrhem doplnění Nařízení vlády, které má být schvalováno ve čtvrtek 19. 3. 2020. Žádáme, aby Nařízení vlády umožnilo prodloužit ošetřovné u dětí se zdravotním postižením až do 18 let věku tam, kde byly zrušeny sociální služby, to jsou centra denních služeb, denní stacionáře a týdenní stacionáře. Celý dokument naleznete v odkaze pod textem.

Vážení přátelé, obdrželi jsme také nabídku od Lihovaru ve Vrdech společnost Ethanol Energy skupiny Agrofert, který vyrábí dezinfekci. Lihovar umožňuje také prodej pro maloodběratele, či vyrobení potřebného množství na zakázku.

Dezinfekce je bezoplachová, vhodná pro přímé použití na pokožku, v terénu či na zařízení v domácnosti, předměty běžné denní potřeby, techniku. Tato nabídka je především pro poskytovatele sociálních služeb.

Tento kontakt nám zprostředkovala naše pracovnice – koordinátorka pro Pardubický kraj, paní Lenka Skokanová, na kterou se také můžete obrátit, pokud byste chtěli využít nabídky Lihovaru ve Vrdech a objednat si potřebné množství dezinfekce. Spojení na paní Lenku Skokanovou je telefon: 736 751 202 nebo email pardubice@nrzp.cz.

Vážení přátelé, od půlnoci se zavádí speciální prodejní doba v obchodech pro seniory nad 65 let. Obchody budou pro seniory otevřeny v době od 10 – 12 hodin. Komunikovali jsme s předsedou vlády panem Andrejem Babišem, aby do této skupiny mohli být zahrnuti i lidé se zdravotním postižením, a to zvláště lidé, například s plicním onemocněním, se srdečním onemocněním a podobně. Věříme, že se nám podaří nějak tuto věc ještě upravit.

Vážení přátelé, v odkaze pod textem vám posíláme další doporučený postup č. 4, a to pro poskytovatele sociálních služeb.

Přeji vám všechno dobré, buďte na sebe opatrní.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Návrh na úpravu Nařízení vlády ve věci ošetřovného

Stáhnout

Doporučený postup č. 4 pro osoby bez přístřeší

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit