Informace č.: 18 – 2020 (Informace Koronavirus)

6. 3. 2020

Vážení přátelé,

posíláme vám další informace a v odkaze pod textem další dokumenty.

Včera jsme oslovili paní náměstkyni Ministerstva práce a sociálních věcí paní Mgr. Zuzanu Jentschke Stöcklovou. V odkaze pod textem máte dopis, kterým jsme se na paní náměstkyni obrátili, a to ve věci zajištění terénních a preventivních sociálních služeb v souvislosti s nastupující epidemií koronaviru.

Paní náměstkyně nám odpověděla, že na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady státu má na starosti koordinaci přerozdělování ochranných a dezinfekčních prostředků Ministerstvo zdravotnictví ČR, abychom se na něj obrátili. Oslovili jsme pana náměstka Romana Prymulu, který má na starosti epidemiologickou oblast. Hovořili jsme s ním po telefonu a sdělil nám, že roušky a respirátory budou distribuovány centrálně z Ministerstva zdravotnictví s tím, že tato činnost bude koordinovaná. Dezinfekční prostředky nebudou distribuovány centrálně. Ministerstvo zdravotnictví zakázalo jejich prodej do zahraničí a současně je navyšována výroba těchto prostředků. Podle pana náměstka R. Prymuly by se do 14 dnů měla situace výrazně zlepšit.

Také nám sdělil, že tuto věc projednával s prezidentem Asociace poskytovatelů sociálních služeb panem Jiřím Horeckým. Jednali jsme dále s panem Jiřím Horeckým, který nám poslal materiály, které máte v odkaze pod textem. Jedná se především o dopis panu ministrovi zdravotnictví. Pan Jiří Horecký nám telefonicky sdělil, že Ministerstvo urychleně aktualizuje Pandemický plán ČR, a to v návaznosti na COVID-19. Zároveň nám poslal doporučený postup, který vypracovala Asociace, a který máte také přiložen v odkaze pod textem. Bohužel, oba materiály jsou ve formátu PDF s čímž my těžko můžeme něco udělat.

Vážení přátelé, budeme se dále této situaci věnovat, a jakmile budeme mít další informace, tak vám je samozřejmě obratem sdělíme.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Dopis náměstkyně MPSV ČR

Stáhnout

Doporučený postup APSS ČR pro poskytovatele sociálních služeb

Stáhnout

Dopis APSS ČR ministru zdravotnictví ČR

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit