Informace č.: 13 – 2020 (Návrh zákona ke zlepšení situace s průkazy OZP)

26. 2. 2020

Vážení přátelé,

NRZP ČR připravila novelu zákona, kterou se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Návrh zákona by měli podat poslanci přibližně do 14 dnů v Poslanecké sněmovně. Týká se vydávání průkazů OZP, tedy průkazů TP, ZTP a ZTP/P. Cílem je urychlit proces vydávání průkazů OZP, aby nedocházelo k překračování lhůt při správním řízení. Chceme tím řešit situace, které dnes často nastávají, že lidé čekají tak dlouho na nový průkaz až uplyne doba platnosti a lidé se zdravotním postižením jsou několik měsíců bez platného průkazu OZP, což jim přináší velké potíže.

Návrh úpravy řeší situaci, kdy osoba se zdravotním postižením, která má přiznán nárok na průkaz osoby se zdravotním postižením s trvalou platností, žádá o vystavení nového průkazu, jako veřejné listiny, pouze z důvodu skončení platnosti jeho stávajícího průkazu.

Je běžnou praxí, že i v případech, kdy je zřejmé, že je zdravotní stav neměnný, takovýto nárok posuzuje před vystavením průkazu posudkový lékař OSSZ, čím dochází k velmi výraznému a naprosto zbytečnému prodloužení vystavení průkazu, neboť kvůli tomuto posouzení bývá řízení na úřadě práce přerušeno i na průměrnou dobu 2 až 3 měsíců. A to přesto, že posudkový lékař nemůže vydat jiné rozhodnutí, než o přiznání nároku na průkaz osoby se zdravotním postižením s trvalou platností, tedy musí rozhodnout pouze kladně! Tímto zbytečným postupem dochází k velkému zatížení celého systému a současně i jeho zcela zbytečnému zdražení.

V neposlední řadě pak tato praxe způsobuje u žadatelů o prodloužení platnosti průkazu jako veřejné listiny pravidelně situace, kdy se při skončení platnosti jejich původního průkazu musí obejít, někdy 3 až 4 měsíce zcela bez průkazu, neboť nový průkaz jim úřady práce nestihnou vystavit včas tak, aby navázal na dobu skončení platnosti starého. To působí držitelům průkazu značné problémy především v jejich dopravě (slevy na jízdném, parkovací průkaz, apod.), ale i v dalších situacích.

V návrhu zákona se stanoví, že zdravotní stavy, uvedené v příloze č. 4 vyhlášky č. 388/2011 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších předpisů, u nichž se navrhuje vydat rozhodnutí o přiznání nároku na průkaz bez časového omezení, jsou neměnné. Jsou jimi:

  • anatomická ztráta několika prstů nohou nebo ztráta nohy v nártu a výše až po bérec včetně,
  • anatomická ztráta dolní končetiny v kolenním kloubu nebo výše, exteriérový uživatel protézy,
  • anatomická ztráta dolních končetin v nártech nebo v nártu a bérci,
  • funkční ztráta dolní končetiny se ztrátou opěrné funkce,
  • anatomická ztráta dolní a horní končetiny v úrovni bérce a předloktí,
  • anatomická ztráta horních končetin v úrovni předloktí,
  • celková ztráta sluchu podle Fowlera 85% a více s neschopností slyšet zvuky a rozumět řeči i přes nejlepší korekci (oboustranná praktická nebo úplná hluchota) u osoby starší 18 let věku,
  • kombinované postižení sluchu a zraku (hluchoslepota) funkčně v rozsahu oboustranné středně těžké nedoslýchavosti, kterou se rozumí ztráta sluchu podle Fowlera 40 až 65%, a oboustranné silné slabozrakosti, kterou se rozumí zraková ostrost s nejlepší možnou korekcí na lepším oku, kdy maximum je menší než 6/60 a minimum rovné nebo lepší než 3/60, nebo oboustranné koncentrické zúžení zorného pole v rozsahu 30 až 10 stupňů, i když centrální ostrost není postižena,
  • oboustranná těžká ztráta zraku, kterou se rozumí zraková ostrost s korekcí, kdy maximum je menší než 3/60, minimum lepší než 1/60,
  • anatomická ztráta dolní končetiny v kolenním kloubu nebo výše, interiérový uživatel protézy nebo odkázanost na invalidní vozík z uvedeného důvodu,
  • anatomická ztráta dolních končetin v bércích nebo výše,
  • anatomická ztráta horních končetin v úrovni lokte nebo výše nebo anatomická ztráta horní a dolní končetiny v úrovni paže a stehna,
  • funkční ztráta dolní končetiny se ztrátou opěrné funkce a současná funkční ztráta horní končetiny,
  • neúplná (praktická) nevidomost obou očí, kterou se rozumí zraková ostrost s nejlepší možnou korekcí 1/60, 1/50 až světlocit se správnou světelnou projekcí nebo omezení zorného pole do 5 stupňů kolem centrální fixace, i když centrální zraková ostrost není postižena, nebo úplná nevidomost obou očí, kterou se rozumí ztráta zraku zahrnující stavy od naprosté ztráty světlocitu až po zachování světlocitu s chybnou světelnou projekcí,
  • kombinované těžké postižení sluchu a zraku (těžká hluchoslepota) funkčně v rozsahu oboustranné těžké nedoslýchavosti až hluchoty, kterou se rozumí ztráta sluchu podle Fowlera horší než 65%, a oboustranná těžká ztráta zraku, kterou se rozumí zraková ostrost s korekcí, kdy maximum je menší než 3/60, minimum lepší než 1/60,
  • střední, těžká nebo hluboká mentální retardace nebo demence, je-li IQ nižší než 50,
  • psychické postižení se ztrátou duševních kompetencí, s neschopností komunikace a orientace včetně nízkofunkčního typu autismu,
  • neurodegenerativní postižení s akinézou, mnohočetnými velmi těžkými hybnými komplikacemi a těžkými neuropsychickými projevy.

U výše uvedených zdravotních stavů je neopodstatněné, aby byly osoby s těmito omezeními podrobovány opakovanému posouzení, k němuž dochází v souvislosti se skončením platnosti průkazu osoby se zdravotním postižením. S ohledem na tuto skutečnost jsou zbytečně vynakládány nemalé finanční prostředky. Nejde jen o náklady spojené s posudkovou službou, ale i o úhradu nákladů příslušným odborným lékařům, kteří zpracovávají pro posudkové lékaře podklady.

Tato úprava nevylučuje, aby posudkový lékař vydal rozhodnutí bez časového omezení i u jiných zdravotních stavů uvedených v příloze č. 4 vyhlášky č. 388/2011 Sb. o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ve znění pozdějších předpisů.

Návrh řeší také situace spojené se skončením platnosti průkazu osoby se zdravotním postižením. Platnost průkazu je omezena na dobu nejvýše 5 let u osob do 18 let věku a nejvýše 10 let u osob starších 18 let věku. V naprosto neúnosném počtu případů odvozují úřady práce dobu platnosti posudku od doby platnosti průkazu. Přitom se nepřipouští podat žádost o nový průkaz v delší době než 60 dnů před skončením platnosti průkazu dosavadního. V důsledku délky trvání doby od podání žádosti do vydání rozhodnutí o posudku, ztrácejí osoby se zdravotním postižením nárok na příspěvek na dopravu na parkovací průkaz, na vyhrazené parkoviště v místě bydliště, na bezplatnou dopravu v MHD, na slevu ve vnitrostátní dopravě aj. Navrhovaná úprava tento nedostatek v případech neměnnosti zdravotního stavu odstraňuje.

Doporučili jsme poslancům, kteří budou předkládat návrh zákona, aby požádali Poslaneckou sněmovnu o projednání zákona v tzv. zkráceném jednání, které umožní, pokud na to Poslanecká sněmovna přistoupí, aby zákon byl přijat ještě v letošním roce. Považujeme tuto věc za velmi akutní, protože se na nás obrací velký počet lidí, kteří se ocitli v situaci, že nemají platný průkaz OZP, ačkoliv je na první pohled zřejmé, že jejich zdravotní postižení je takového charakteru, že je nezpochybnitelné, aby průkaz OZP měli.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit