Informace č.: 8 – 2020 (Den epilepsie)

11. 2. 2020

Vážení přátelé,

10. února připadá na Mezinárodní den epilepsie, který je příležitostí pro bourání mýtů a předsudků kolem tohoto záludného onemocnění. S epilepsií zápasí zhruba 1 ze 100 lidí a jen málo z nás ví, jak se správně zachovat, když to na někoho přijde.

Společnost E, která je členskou organizací NRZP ČR, se tématu věnuje už 30 let a pro letošní rok jsme si zvolili téma “Epilepsie v práci”, protože právě v zaměstnání se lidé s epilepsií setkávají se strachem a neporozuměním. Díky tomu o svém onemocnění často mlčí a kolem epilepsie se vytváří bariéra stigmatizace. Většina lidí s epilepsií by dokázala žít jako ostatní. K tomu je ovšem spokojené a stabilní zaměstnání nepostradatelné.

Dle sdělení paní ředitelky Aleny Červenkové, připravila Společnost E dotazníkové šetření pro lidi s epilepsií i jejich okolí. Zajímá je, jak vnímají svou pozici na trhu práce, s jakými problémy se případně setkávají apod. Setkávají se totiž s tím, že epilepsie bývá stále mezi zaměstnavateli vnímána jako stigma a takový zaměstnanec se může cítit jako znevýhodněný,” vysvětluje Alena Červenková, ředitelka Společnost E.

Dotazník je možné najít na adrese: http://bit.ly/eckovpraci. Byli bychom moc rádi, kdybyste mohli dotazník vyplnit. Není určen jen pro lidi, kteří mají epilepsii, ale může jej vyplnit i člověk zdravý.

Velmi důležitá je pomoc okolí při epileptickém záchvatu. Informace k první pomoci při epileptickém záchvatu najdete na www.zadnoupaniku.cz. Tematická videa pod hashtagem #zadnoupaniku.

Vážení přátelé, věřím, že budete této informaci věnovat pozornost, protože o lidech s epilepsií a o Společnosti E jsme již dlouho neinformovali.

Přeji vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit