Informace č.: 89 – 2019 (Bílý program konečně vyřešen)

8. 1. 2020

Vážení přátelé,

v pondělí 9. 12. 2019 jednala NRZP ČR s VZP ČR, a to opět o úhradě zdravotnických prostředků tzv. bílého programu. To jsou prostředky, jako je například pojízdná sedačka do sprchy, sedačka do vany, pojízdné WC a podobně. Jak víte, všechny tyto prostředky byly vyřazeny od 1. srpna z úhrad veřejného zdravotního pojištění.

Včera jsme se shodli na tom, že VZP ČR bude hradit 100 % ceny vybraných prostředků tzv. bílého programu, a to na základě dohody s dodavateli a distributory těchto prostředků. Musí být uzavřena smlouva o sdílení rizik. Tyto prostředky by měly být hrazeny již od 1. ledna 2020.

NRZP ČR osloví všechny zainteresované a bude se snažit, aby došlo k dohodě na změně zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek pro osoby se zdravotním postižením, že některé prostředky, které jsou nyní hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, by napříště byly hrazeny ze systému sociálních dávek. Předpokládá to však změnu zákona, případně vyhlášky, takže lze předpokládat, že ke změně by mohlo dojít až od roku 2021. Do té doby budou prostředky tzv. bílého programu hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Je to velmi dobrá dohoda, se kterou přišla VZP ČR a je nutné ji poděkovat za vstřícnost a pochopení potřeb lidí s nejtěžším zdravotním postižením.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit