Informace č.: 81 – 2019 (Postup při žádosti o vrácení doplatku za léky)

8. 1. 2020

Vážení přátelé,

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR a pravděpodobně i další zdravotní pojišťovny zahájily kampaň k seznámení pojištěnců o stanovení limitu na doplatky na léky u osob, které jsou příjemci III. stupně invalidního důchodu a osob, kterým byla přiznána invalidita II. a III. stupně, ale pro nesplnění podmínek jim důchod není vyplácen.

Na níže uvedených odkazech si můžete přečíst podrobnosti o limitu doplatků na léky a ve druhém odkazu je přímo formulář o doložení stupně invalidity.

https://www.vzp.cz/pojistenci/informace-a-zivotni-situace/regulacni-poplatky-a-ochranne-limity/ochranny-limit-u-invalidu

https://media.vzpstatic.cz/media/Default/formulare/oznameni-o-priznanem-stupni-invalidity.pdf

Spolu s výše uvedeným formuláře bude nutné pojišťovně předložit zákonem určené doklady, tedy kopie rozhodnutí o invalidním důchodu pro invaliditu III. stupně, respektive kopii posudku o posouzení zdravotního stavu a o přiznání invalidity II. nebo III. stupně s tím, že důchod není vyplácen pro nesplnění dostatečného počtu let.

Pokud jde o pojištěnce VZP ČR, bude vše možné vyřídit jedním z následujících způsobů:

–          Na kterémkoliv klientském pracovišti (www.vzp.cz/pobocky), pokud se klient nemůže dostavit osobně, může vyplněný formulář s podpisem a kopií dokladu o přiznané invaliditě doručit na pobočku prostřednictvím jakékoliv osoby.

–          Zasláním vyplněného a podepsaného formuláře a dokladu poštou na adresu Orlická 4, 130 00 Praha 3. VZP ČR doporučuje zaslání doporučeným dopisem, a to s ohledem na citlivé údaje, není to však podmínka.

–          Emailem, ve kterém budou přiloženy elektronické kopie, to je doklad o invaliditě a vyplněný a zaručený elektronickým podpisem podepsaný elektronický formulář Oznámení o přiznaném stupni invalidity, zaslaným na emailovou adresu podatelna@vzp.cz či na datovou schránku i48ae3q.

Za osobu, které byla přiznána invalidita II. či III. stupně, nebo je příjemcem ID III. stupně a má omezenou svéprávnost, formulář podepisuje a záležitost vyřizuje zákonný zástupce. V tomto případě je nutné předložit pojišťovně doklad o jejich zákonném vztahu. To je opatrovník, poručník a podobně. Jako doklad slouží kopie soudního rozhodnutí. Také instituce, která pečuje o pojištěnce, kteří mají sníženou právní subjektivitu, musí doložit jeho svěření do péče.

Limity pro výše uvedené skupiny mohou být uplatněny až od 1. 1. 2020, přesto je dobré, a NRZP ČR to doporučuje, aby pojištěnci předložili výše uvedené doklady ještě do tohoto data, protože takto jim bude limit počítán již za léky, které jim budou vydány s doplatkem pod 1. 1. 2020. Pokud pojištěnec pošle doklady později, tak se domníváme, že zdravotní pojišťovny budou postupovat tak, že budou tento limit počítat na léky s doplatkem, které byly vydány pojištěnci až po datu předložení dokladu. Proto je lepší neotálet.

Přeji Vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit