Informace č.: 75 – 2019 (Prohlášení delegátů RS NRZP ČR)

8. 11. 2019

Vážení přátelé,

v odkaze pod textem vám posíláme Prohlášení delegátů Republikového shromáždění NRZP ČR ze dne 17. 10. 2019. Republikové shromáždění se velmi intenzivně zabývalo problémem financování sociálních služeb. NRZP ČR nikdy nesouhlasila s převodem financování služeb na kraje. Důvodem tohoto nesouhlasu je nerovnoměrnost sítě sociálních služeb v jednotlivých krajích, rozdílné preference krajů v oblasti sociálních služeb a nekompatibilita způsobu hodnocení žádostí jednotlivých subjektů poskytujících sociální služby.

V současné době se připravuje rozsáhlá novela zákona o sociálních službách, jejímž hlavním bodem by měla být změna financování sociálních služeb. Ministryně MPSV ČR paní Jana Maláčová předložila návrh, aby sociální služby byly financovány prostřednictvím tříletých grantů s tím, že by se jednalo o předstupeň při přípravě zákonného pojištění na dlouhodobou péči. S tímto návrhem zásadně nesouhlasí Ministerstvo financí, které prosazuje, aby prostředky na dotace poskytovatelů sociálních služeb byly prostřednictvím rozpočtového určení daní poskytnuty přímo krajům. S tím NRZP ČR nemůže souhlasit. Pokud by kraje měly dotační prostředky na sociální služby v daňové výnosnosti, nelze již jakýmkoliv způsobem regulovat síť sociálních služeb. Kraje se dostanou do velkého střetu zájmů, protože budou financovat sociální služby, jsou zároveň největším zřizovatelem sociálních služeb a zároveň jsou registrujícím orgánem poskytovatelů sociálních služeb.

Vážení přátelé, posíláme tyto informace na vědomí. O způsobu financování sociálních služeb se bude pravděpodobně rozhodovat v následujících týdnech.

Přeji vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Prohlášení delegátů Republikového shromáždění NRZP ČR

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit