Informace č.: 55 – 2019 (Informace o konferenci k inkluzivnímu vzdělávání)

4. 10. 2019

Vážení přátelé,

dne 11. září 2019 se uskutečnila konference zaměřená na inkluzivní vzdělávání žáků se specifickými vzdělávacími potřebami. Konference, kterou pořádala NRZP ČR, a které dal záštitu ministr školství pan Ing. Robert Plaga Ph.D, se účastnili představitelé Senátu, Poslanecké sněmovny, význační odborníci, ale i rodiče dětí se zdravotním postižením. Diskuse byla velmi zajímavá a ukázala různé postoje k inkluzivnímu vzdělávání.

V odkaze pod textem najdete tiskovou zprávu z této konference, která asi nejlépe vystihuje rozpornost pohledů na společné vzdělávání dětí se specifickými vzdělávacími potřebami v běžných školách a třídách. Přesto lze říci, že diskutující se na některých věcech shodli. Jde především o shodu, že rozhodující slovo při volbě vzdělávací cesty mají rodiče či zákonní zástupci žáků. Další shoda byla na tom, že současný systém společného vzdělávání je zatížen přílišnou byrokracií spojenou s vykazováním poskytování podpůrných opatření. Diskutující vyzvali MŠMT ČR, aby našlo způsob vykazování, jenž bude školy co nejméně zatěžovat.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Tisková zpráva

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit