Informace č.: 14 – 2019 (Zvýšení příspěvku pro chráněné dílny)

1. 4. 2019

Vážení přátelé,

včera 13. 3. 2019 Poslanecká sněmovna jednala ve třetím čtení o novele zákona o pobytu cizinců na území České republiky. V rámci tohoto zákona je také novela zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Při druhém čtení zákona podala paní poslankyně Alena Gajdůšková pozměňovací návrh na zvýšení příspěvku podle § 78, což je příspěvek pro zaměstnavatele zaměstnávající více než 50 % osob se zdravotním postižením. Paní poslankyně Alena Gajdůšková navrhla zvýšit tento příspěvek, a to v souvislosti se zvýšením minimální mzdy, o 800,- korun měsíčně na jednoho pracovníka pobírajícího invalidní důchod. Znamenalo by to, že příspěvek podle § 78 by se zvýšil z 12 000,- korun na 12 800,- korun měsíčně na pracovníka, který je příjemcem invalidního důchodu. Poslanecká sněmovna však svým hlasováním tento pozměňovací návrh neschválila. Ze 177 přítomných poslankyň a poslanců pro návrh na zvýšení příspěvku podle § 78 hlasovalo 59 přítomných, 32 bylo proti a ostatní se zdrželi nebo byli omluveni či nepřítomni. Pro návrh hlasovaly kluby ČSSD, KDU-ČSL, Piráti a SPD. Ostatní kluby byly proti nebo se zdržely. Velmi nás toto hlasování překvapilo, protože jsme předpokládali, že návrh bude bez problémů schválen.

Vážení přátelé, nyní máme jedinou možnost prosadit pozměňovací návrh v Senátu. Jakmile bude zákon v Senátu, tak se zástupci NRZP ČR společně se zaměstnavateli OZP, sejdou s příslušnými senátorkami a senátory a pokusíme se je přesvědčit, aby vrátili návrh zákona zpět do Poslanecké sněmovny se schváleným návrhem na zvýšení příspěvku podle § 78 zákona o zaměstnanosti.

Vážená přátelé, předpokládám, že bude asi nutné, abyste nám v této věci pomohli a psali jednotlivým senátorkám a senátorům. Zatím ještě nebudeme nic organizovat, musíme počkat, který senátní výbor bude návrh zákona projednávat.

 

Přeji Vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit