Informace č.: 98 – 2018 (Novela zákona č. 48/1997 Sb. vstupuje od 1. 1. 2019 v účinnost)

28. 1. 2019

Vážení přátelé,

od 1. 1. 2019 vstupuje v účinnost novela zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, která obsahuje nová pravidla úhradové regulace zdravotnických prostředků předepisovaných lékaři na poukaz. Novela zákona se však neprojeví u celého systému zdravotnických prostředků stejně. Posíláme Vám časový harmonogram náběhu nově přijaté normy, která je kompromisem mezi ministerstvem, pacientskými organizacemi, odbornými společnostmi, zdravotními pojišťovnami a výrobci zdravotnických prostředků.

Časový harmonogram:

  • 1. 1. 2019 bude novela účinná, nicméně první změny u sériově vyráběných zdravotnických prostředků nastanou až 1. 8. 2019, kdy přestanou být hrazeny zdravotnické prostředky (většinou zastaralé pomůcky, které se již prakticky nepředepisují a nevydávají), kterým se ruší úhrada
  • od 1. 1. 2019 budou platit nové výše a podmínky úhrady pouze u individuálně zhotovovaných zdravotnických prostředků (protézy, ortézy, obuv, kompresivní punčochy atd.)
  • od 1. 10. 2019 začnou být hrazeny zcela nové zdravotnické prostředky dosud nehrazené
  • 1. 12. 2019 dojde k „překlopení“ nových výší a podmínek úhrady u stávajících již nyní hrazených zdravotnických prostředků
  • následná dílčí aktualizace pak bude probíhat každý měsíc

 

Na tomto odkaze: https://www.niszp.cz/cs/kategorizace-uhradova-regulace-zdravotnickych-prostredku-hrazenych-na-poukaz/informace-pro-pacienty najdete bližší podrobnosti.

Přeji Vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit