Informace č.: 87 – 2018 (Výjimky z EET a poukázky v Senátu)

28. 1. 2019

Vážení přátelé,

v pondělí 5. 11. 2018 jsem opět jednal s paní ministryní financí Alenou Schillerovou o výjimce z elektronické evidence tržeb, která byla přiznána držitelům průkazu ZTP/P, kteří mají drobné podnikání a z důvodů praktické nevidomosti nebo těžké hluchoslepoty nemohou obsluhovat zařízení EET, a to v rámci první a druhé vlny. Do konce roku 2018 tuto výjimku ošetřuje Nařízení vlády č. 376/2017 Sb., o vyloučení některých tržeb z evidence tržeb.

Jak víte, Ústavní soud rozhodl o zrušení tohoto nařízení, protože je nezbytné, aby výjimky byly součástí zákona. Paní ministryně mi opět potvrdila, že problém není se třetí a čtvrtou vlnou EET, protože až budou realizovány, tak zároveň vejde v účinnost zákon upravující výjimky pro výše uvedené osoby. Dnes je již jisté, že novela zákona o EET, která je v Poslanecké sněmovně, a která zahrnuje výjimky pro všechny fáze náběhu EET, nebude do konce roku schválena. Tím vzniká problém s Nařízením vlády, které 31. 12. 2018 pozbývá svojí platnosti a do doby přijetí již zmíněné novely zákona není možné ošetřit výjimku pro držitele průkazu ZTP/P, kteří podnikají a jsou prakticky nevidomí anebo hluchoslepí.

Paní ministryně mi opakovaně sdělila, že ona opravdu nemůže ve své kompetenci nijak ovlivnit Finanční úřady, jak se budou chovat v období po 1. 1. 2019, kdy skončí platnost Nařízení vlády o výjimce a než začne platit novela zákona o EET.

Vážení přátelé, v úterý 6. 11. 2018 projednával Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu novelu zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi. Jedná se o poslanecký návrh paní poslankyně Jany Pastuchové a dalších, který částečně upravuje výjimky pro určité osoby z výplaty dávek hmotné nouze v poukázkách. Pan senátor Lumír Kantor přednesl návrh, aby do výčtu těchto osob, které nebudou nuceny odebírat poukázky, pokud jsou jim vypláceny dávky hmotné nouze, byly zahrnuty i osoby pečující, které pečují o osoby ve II. – IV. stupni míry závislosti. Výbor tento návrh, který byl iniciován NRZP ČR, těsnou většinou přijal. Nyní záleží na tom, zda tento návrh schválí také Senát, který by měl návrh zákona projednávat v polovině měsíce listopadu.

Přeji Vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit